Savunma bütçesi artmayacak ama...

Güncelleme Tarihi:

Savunma bütçesi artmayacak ama...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2014 14:17

Hükümet, Türkiye sınırında yaşanan IŞİD gerilimi nedeniyle Suriye ve Irak'a yönelik askeri operasyon yetkisini alırken, güvenlik giderlerinde artış olup olmayacağı sorusuna Maliye Bakanı Şimşek yanıt verdi. Şimşek, bütçede askeri harcamalarda özel bir artış öngörmediklerini açıkladı. Ancak Başbakan Yardımcısı Babacan, "Savunma Sanayi Fonunu'nda zaten ciddi bir rezerv var. Ne zaman, ne kadar gerekiyorsa buradan kullanılır" dedi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise 1.5 milyon Suriyeli'ye çalışma izni verilip verilmeyeceği sorusuna, "Onlara açık işlerde çalışma imkanı verilecek. Bunun için yönetmelik hazırlıyoruz" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki ekonomi yönetimi, önümüzdeki üç yıla ışık tutacak Orta Vadeli Programı kamuoyuna açıkladı. Başbakanlık yeni binada yapılan basın toplantısında gündeme ilişkin soruları da yanıtlayan bakanlara IŞİD tehlikesi nedeniyle yurtdışına yapılacak olası bir askeri operasyonun ekonomik hedefleri nasıl etkileyeceği, savunma bütçesinde olağanüstü bir artış olup olmayacağı soruldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 bütçesinde yine en büyük harcama kalemini eğitimin oluşturacağını, bunu sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarının izleyeceğini söyledi. Şimşek, "Askeri harcamalarda özel bir artış öngörmüyoruz" yanıtını verince araya Ali Babacan girdi. Babacan, "Zaten Savunma Sanayi Fonu'nda ciddi bir rezerv var. Nerede ne zaman ne gerekiyorsa buradan kullanılır" diyerek araya girme gereği duydu.

Haberin Devamı

Savunma bütçesi artmayacak ama...

"SURİYELİLERE KİMLİK VERİLECEK, AÇIK İŞLERDE ÇALIŞACAK"

Türkiye'ye göç eden 1.5 milyon Suriyeli'ye Türkiye'de çalışma izni verilip verilmeyeceği sorusuna ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yanıt verdi. Çelik, Göç Yasası'nda değişiklik yapıldığını ve şimdi bunun yönetmeliğinin hazırlandığını açıkladı. Mültecilere ilişkin mevzuat ve izinlerin bakanlık uhdesine alındığını anlatan Çelik, "Kendilerine tanınmalarını sağlamak için kimlik kartı verilecek. Ayrıca açık işlerde çalışmaları imkanı tanınacak. İller bazında açık işler var. Buralarda onların çalışabilmesine ilişkin ikincil mevzuat hazırlıklarımız bitmek üzere" dedi.

"YABANCI ÇALIŞMA İZNİ KOLAYLAŞACAK"

Çelik, yabancı yatırımcıların önündeki engellerden birinin de 'çalışma izinleri' olduğunu belirtirken, yabancıların çalışma iznine ilişkin yeni bir yasa taslağı hazırladıklarını ve bunu çok yakında Meclise tasarı olarak göndereceklerini açıkladı. Bu yasayla yabancı yatırımcıların önündeki engelleri kaldıracaklarını belirtti.

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!