Doğalgaz Rumları masadan kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz Rumları masadan kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2014 01:43

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Samaras ve ardından Rum siyasi parti liderlerinin onayını alarak, Türkiye’nin doğu Akdeniz’deki doğalgaz sondaj çalışmalarına müdahale ettiği suçlamasında bulundu ve BM çerçevesindeki müzakereleri askıya aldıklarını ilan etti.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Müzakereler konusunda samimi olmadıklarını bir kez daha ispat ettiler” dedi. Kıbrıs’ta yeni doğalgaz krizi, Rumların tek yanlı parsellediği doğu Akdeniz’de İtalyan ENI ve Güney Koreli KOGAS petrol şirketlerinin sondaj çalışmalarına başlaması neden oldu. Türk Dışişleri Bakanlığı haftasonu yazılı bir açıklama yaparak Rumları tek yanlı hareketlerden kaçınmaya çağırdı ve KKTC’nin de benzer şekilde aynı bölgelerde sondaj yapması için her türlü desteğin verileceği uyarısında bulundu. Genelkurmay Başkanlığı da önceki gün Mızrak hücumbotu ile Bafra korvetinin Kıbrıs adasının güneyinde devam eden sondaj çalışmalarını yakından takip ettiğini açıkladı.

RUM SİYASİLERDEN OY BİRLİĞİ

Rum hükümet sözcüsü, liderler toplantısının ardından KKTC ile yürütülen müzakerelerin askıya alındığını açıkladı. Normal prosedüre göre, Anastasiadis ile Eroğlu ile yarın görüşecekti. Kıbrıs Rum yönetimi ile eşgüdüm halinde ilerleyen Yunanistan, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına Türkiye’nin karışmamasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!