Kobani’de kader savaşı

Güncelleme Tarihi:

Kobani’de kader savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2014 01:43

Suriyeli Kürtlerin yaşadığı ve 16 Eylül’den bu yana üç yönden terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kuşatması altında olan Kobani’nin özellikle doğusunda sokak çatışmaları şiddetlenirken, ABD öncülüğündeki koalisyonun örgüte yönelik saldırıları da artıyor. Koalisyon dün kentin güneybatısındaki IŞİD mevzilerine hava saldırıları düzenledi.

Haberin Devamı

ÇATIŞMALAR her geçen gün şiddetini arttırırken, koalisyon güçlerinin hava bombardımanı IŞİD’i biraz yavaşlatsa da şehri her noktadan kıskaca alan örgüt, önceki gün itibariyle Kobani’nin doğu mahallelerine girdi. Suruç-Kobani hattında, ateş altında her an her şeyin mümkün olduğu bir coğrafya da 10’uncu gününü deviren bir foto muhabiri olarak artık kafamın çok yakınından geçen mermilere ve yakınımıza düşen havanlara şaşırmıyorum. IŞİD’in Kobani kuşatması 20’nci gününü çoktan devirdi. Başlarda tank, havan ya da doçkalarla şehri dışarıdan vuran IŞİD, Kobani’ye önceki gün şehrin doğusundan girdi ve çatışmalar göğüs göğüse sokak savaşına doğru kayıyor. Bilgi aldığımız bazı kaynaklar bunun Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı olan YPG’nin bir taktiği olduğunu ve bilinçli olarak yapıldığını kaydediyor. Bu şekilde YPG güçlerinin şehrin içine çekilen IŞİD’e karşı savaşı kazanma şanslarının daha fazla olduğunu belirtiyorlar. IŞİD, önceki gün itibariyle Kobani’nin doğu mahallelerine girerek şehrin doğusundaki küçük tepeye ve bir apartmanın çatısına bayrağını çekti. Bu noktada gözlerimiz Kobani için stratejik bir önem taşıyan şehre hakim Miştenur Tepesi’nde. YPG ve IŞİD, Miştenur’u kontrol etmek için çatışmayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

KIRAN KIRANA SAVAŞ

Önceki gün öğlen saatlerinde örgütün bayrak çektiği noktaları sıfır noktasından izleme ve görüntüleme şansımız oldu. Valilik kararıyla boşaltılan Kendirci Köyü’nde (Atmanek) Suriye ile sınırımızı oluşturan sıfır noktasındayız. Önceki akşam saatlerinde çatışmaların arttığı dakikalarda burada edindiğim izlenim Kobani’nin dün sabahı zor göreceği şeklindeydi. Buna paralel dün sabah erken saatlerde geldiğim sıfır noktasında ilk dikkat ettiğim şey Kobani sırtlarında dalgalanan YPG bayrağını kontrol etmek oldu, Kobani düşmemişti ve bayrak yerinde duruyordu. Ancak gün boyu süren çatışmaların ardından akşam saatlerinde antenin bulunduğu Miştenur tepesinin 500 metre sağındaki YPG bayrağının indirildiği dikkati çekti. Önceki akşam saatlerinde yoğun çatışma altında terk ettiğimiz Kobani’de ise sabah başlayan çatışmalar gün boyu sürdü. Önceki akşamki sessizlik dün sabah saat 09.00’dan sonra ufak çatışmaların başlamasıyla bozuldu. Dikkat çeken diğer bir nokta ise sabah saatlerinde gökyüzünde uzaklardan gelen bir uçağın motor sesiydi. Bu muhtemelen keşif yapan bir uçaktı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, gün boyu Kobani’ye 500 m uzaklıktaki güneybatı girişindeki Tıl Şeir ile Kaniya Mirşedi arasındaki zırhlı araç ve mevzilerini bombaladı. Sabah 09.45 ile 11.30 arasında 4 kez bombalanan IŞİD mevzilerinde birçok zırhlı araç tahrip edildi. Olup bitenleri izlediğimiz Kendirci Köyü (Atmanek) Kobani’ye sadece birkaç yüz metre uzaklıkta, şehrin içinde olan çatışmaları yanımızdaymışcasına hissetmek mümkün.

Haberin Devamı

BAŞIMDAN 10 MERMİ GEÇTİ

Zaten sırf dün sabah siper aldığımız kerpiç duvarda kafamın üzerinden en az 10 mermi geçti. Fırsat bulduğumuz ve çatışmaların hafiflediği dakikalarda ise Kobani’yi fotoğrafladım. Şehirde cereyan eden sokak çatışmalarını çıplak gözle izlemek mümkün ama bir o kadar da tehlikeli. Kobani artık tamamıyla savaş bölgesi, şehirde kalan son siviller de Yumurtalık’ta mülteciler için açılan kapıdan geçiş yaptılar.

SINIRDA GAZLI MÜDAHALE

Bölgedeki Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri koalisyonun hava saldırılarını sevinçle karşılarken asker, Kobani’deki çatışmayı tepeden izleyen vatandaşları dağılmaları için sık sık uyarıda bulundu. Dağılmayanlara ize zaman zaman gaz bombasıyla müdahale ederek sınırdan uzaklaştırdı. Kobani’ye bakan tepelerin üzerine tanklar konuşlandırıldı. Çatışmalar nedeniyle ambulanslar Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda hazır bekletildi. Çatışmalarda yaralanan ve yaşamını yitiren YPG’liler, Mürşitpınar Gümrük Kapısı’ndan Türkiye’ye alındı. - Faruk BALIKÇI

Haberin Devamı

YPG BAYRAĞI İNDİRİLDİ

Kobani’de kader savaşı

Önceki gün Kobani’nin stratejik Miştenur Tepesi’nin 500 metre sağında yer alan YPG bayrağı (yukarıdaki) dün öğleden sonra indirildi.

Kobani’de kader savaşı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!