O parayı sakın kabul etmeyin!

Güncelleme Tarihi:

O parayı sakın kabul etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2014 01:07

İnternet dolandırıcılarının son numarası herkesi şaşırttı. Uzmanlar, yeni tanıştığınız kişilerden gelen, “Borçluyum, hesabım hacizli. Sizin hesabınızı kullanabilir miyim” taleplerini kabul etmeyin derken, “Bankadan çekip tanıştığınız kişilere teslim ettiğiniz para, internet üzerinden dolandırılan şahısların banka hesabından gönderilmiş olabilir” uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

O parayı sakın kabul etmeyin
Son dönemlerde şikayetleri artan “internet dolandırıcılığı” ile ilgili son gelişme herkesi şaşırttı. Uzmanlar, “iyi giyimli ve varlıklı görünün kişiler yeni tanıştıkları kişilere, ‘borçluyum, hesabım hacizli. Sizinkini kullanabilir miyim’ diyor. Oldukça masum olduğunu düşündüğünüz bu rica hayatınızı uzun süreli bir kaosa sokabilir. Bankadan arkadaşınız için geldiğini düşündüğünüz ve çekerek ona teslim ettiğiniz para, internet üzerinden onun tarafından dolandırılan ve hesap bilgileri haksız şekilde temin edilen şahısların banka hesabından gönderilmiş olabilir” uyarısında bulunuyor.

10 YILA KADAR HAPİS

Haberin Devamı

Vatandaşların hesap numarası bilgilerini tanımadığı kişilerle paylaşmaması gerektiğini belirten Avukat Alper Sarıca, şunları anlattı: “Bu kişilere hesap bilginizi sakın vermeyin. Aksi halde tuzağa düşüp dolandırıcıların yerine siz 10 yıla kadar hapisle sanık olabilirsiniz. Tutuklanabilir hatta mahkum olabilirsiniz. Bizzat benzer vakaları yaşayan müvekkillerim var. İnternet dolandırıcılarına inanıp, masum bir ricayı yerine getirdiğini düşünen bu kişiler 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası gerektiren ‘Bilişim sistemleri banka ve kredi kurumlarının araç olarak kullanılması sureti ile dolandırıcılık suçu’ ile yargılanıyor.”

O parayı sakın kabul etmeyin

ÇOK DİKKATLİ OLUN

Dolandırıcıların daha çok farklı mekanlarda vatandaşların karşısına çıktığını anlatan Sarıca, şu bilgileri verdi: “Bir iddia bayiinde oyun oynarken veya kahvede vakit geçirirken yeni tanıştığınız bir kişi banka hesap numaranızı isteyebilir. Hatta size birtakım küçük jestler yaparak, örneğin yemek ısmarlayarak, küçük hediyeler vererek, giyim kuşam ve kullandığı araba ile varlıklı görünerek güveninizi de kazanmış olabilir. Arkadaşlığınızı ilerletmeyi düşündüğünüz bu kişinin sizden borç istemediğini, hesabınıza gelecek parayı bankaya gidip çekerek o’na vermenizin herhangi bir sakıncası olmadığını, hatta bunun için ona güvenmenize gerek dahi olmadığını düşünerek hesap-IBAN numaranızı ona vermekten ve parası geldiğinde de bizzat çekerek teslim etmekten çekinmeyebilirsiniz.”

Haberin Devamı

ŞÜPHELİ SİZ OLURSUNUZ

Konuyla ilgili olarak son dönemlerde gelen şikayetlere dikkat çeken Sarıca, “Bankadan arkadaşınız için geldiğini düşündüğünüz ve çekerek ona teslim ettiğiniz para, internet üzerinden onun tarafından dolandırılan ve hesap bilgileri haksız şekilde temin edilen-çalınan şahısların banka hesabından gönderilmiş olabilir. Bu durumda dolandırıcılık konusu paranın gönderildiği banka hesabı şahsınıza ait olduğu ve parayı banka şubesine gidip imza atarak veya ATM’den kameralar önünde bizzat çektiğiniz için olayın ilk ve belki de tek şüphelisi siz olacaksınız” dedi.

O parayı sakın kabul etmeyin

SAVCILIK O KİŞİYE ULAŞAMAZ

Haberin Devamı

Vatandaşların tanıştığı bu kişilerin yanlış bilgiler verdiğini de anlatan Avukat Sarıca, şöyle konuştu: “Sizin banka hesabınızı da kullanarak başkalarını dolandıran kişi ortadan kaybolacağı için muhtemelen size söylediği adı dahi gerçek dışı olacağı ve piyasada açık hat olarak tabir edilen veya yine başkasının kimlik fotokopisi kullanılarak bilgisi dışında alınmış bir hat kullandığı için ona ulaşamayacaksınız. Dahası bu kişinin resmi makamlarca bulunması da oldukça zor olacağı için savunmanıza itibar edilmeyecek ve böyle bir savunmayı uydurduğunuz düşünülebilecektir. Bu nedenle vatandaşlarımızın banka hesaplarını uzun süredir tanımadıkları kişilere kullandırmamaları, böyle bir olayın içerisine düşmeleri halinde gerçek failin ortaya çıkarılması için konu hakkında uygulama tecrübesi olan bir ceza avukatının yardımından faydalanmaları gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!