Altı ilde sokağa çıkma yasağı

Güncelleme Tarihi:

Altı ilde sokağa çıkma yasağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2014 01:43

KOBANİ’de IŞİD saldırılarını protesto etmek için dün başlayan şiddet eylemleri emniyeti en üst seviyede alarm durumuna geçirdi.

Haberin Devamı

Artan şiddet olayların ardından Diyarbakır’ın geneli, Batman ili, Mardin’in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Ömerli, Savur ilçeleri ile Van’ın Erciş ve Siirt’in Kurtulan ilçesinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kriz ve bilgi akış masaları kuruldu. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen illerde bunun nedeni olarak sokaklarda çok sayıda silahlı eylemci olması, silahlı karşıt gruplar arasında çıkan çatışmalar ve PKK’nın şehir yapılanması ile sözde asayiş ekiplerinin silahlanması gösterildi. Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire’ye gelen son bilgilerde Diyarbakır, Muş-Varto, Van-Erciş, Siirt ve Bingöl’de PKK’nın sözde asayiş ekiplerinin silahlanarak eylemlerine devam ettikleri, bu noktada güvenlik birimlerinin silahlı bir çatışma riskine karşı gerekli önlemleri almaları istendi.

Haberin Devamı

Sokağa Çıkma Yasağının olduğu yerler

BATMAN il geneli... (Merkez dahil 6 ilçesi var)
Diyarbakır: Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp ilçeleri ile dış ilçeler Bismil, Silvan ve Lice ilçeleri (9 Ekim perşembe günü saat 06.00’ya kadar)
Muş: Varto (2 gün)
Siirt: Kurtalan
Van: Erciş
Mardin: Kızıltepe Nusaybin, Dargeçit, Mazıdağı, Derik ve Savur

22 YIL ÖNCE UYGULANDI

Sokağa çıkma yasağı en son Olağanüstü Hal’in devam ettiği 22 yıl önce bu kadar geniş kapsamlı ilan edilmişti. 21 mart 1992’de Nevruz kutlamalarında çıkan olaylarda 38 kişinin hayatının kaybetmesinin ardından 4 ili kapsayan sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.

GÜNEYDOĞU VE DOĞU İLLERİ SAVAŞ ALANI

PKK yandaşları Doğu ve Güneydoğu illerini savaş alanına çevirdi. Şehir merkezlerinin kontrolünün sağlanması için sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerler başta olmak üzere polislere takviye olarak asker de görevlendirildi. EGM Özel Harekat Dairesi’ne de talimat verilerek eldeki bütün personelin her an için görev alacak şekilde hazır olmaları istendi. İzinli tüm personel acil olarak çağrıldı. Olayların meydana geldiği illere birçok yerden takviye yapıldı.
Gelen Bilgiler doğrultusunda 27 il, 68 ilçede eylem gerçekleşti. Çoğu kamu binası, hastane, okul, yurt olmak üzere 343’e yakın yer kundaklandı ve yakıldı. Kızılay’a, belediyelere, polise ve vatandaşa ait 40’a yakın araç yakıldı. 1’i ağır 40’a yakın polis yaralandı.

Haberin Devamı

Altı ilde sokağa çıkma yasağı

“KARAKOL DÜŞTÜ” ANAONSU

Olayların en yoğun yaşandığı illerin başında Hakkari ve Van gelirken, Örgüt mensuplarının Siirt’in merkezinde bulunan Merkez Cumhuriyet Polis Merkezi’ne dayanması sonucu polis telsizlerinden “Cumhuriyet Karakolu düştü” anonsları yapıldı. Olaylar dakika dakika şöyle gelişti:

HAKKARİ

* Saat 12.37 itibariyle 80 kişilik grup BDP binasında toplanarak Anıt önüne geldi.
* Aynı saatlerde 15 kişilik grup Keklikpınar Mahallesi’nde polis ekiplerine ait araçları taşladı, Araçlarda maddi hasar oluştu, Gruba müdahale edildi, Grup gaz fişeklerini evlere ve işyerlerine atarak dağıldı.
* Hakkari Belediyesi önünde 100 kişilik grup toplandı.
* 13.50’de Hastane Kavşağı’nda ve Bayındırlık Kavşağındaki gruplara müdahale edildi.
* 14.30 sıralarında 3 adet minibüsle belediye önünden Suruç’taki eyleme katılmak için hareket edildi.
* Aynı saatlerde Öğretmen Evi civarındaki gruplara müdahale edildi.
* Adliye arkası ve Keklikpınar Mahallesi’nde zaman zaman yola çıkan gruplara müdahale edildi. Bu müdahalelerde 3 kişi yakalandı.
* Müdahaleler ara ara şehrin çeşitli yerlerinde devam etti.
* 16.30’da Hakkari Anadolu Lisesi’ndeki Atatürk büstü göstericiler tarafından sökülerek alındı. Olay yerine ekipler sevk edildi, Büstün yerinde olmadığı öğrenildi.
* 17.00’de Maraton Halı Saha civarında 60 kişilik grup toplandı.

Haberin Devamı

HAKKARİ YANGIN YERİ / Foto Galeri

YÜKSEKOVA

Haberin Devamı

* Saat 12.30 sıralarında Kobani’de ölen iki örgüt mensubunun cenazeleri 450 araç eşliğinde ilçeye girdi.
* Aynı saatlerde Ahmedi Hani İlkokulu’nun önündeki gruplara müdahale edildi.
* Oslo Kavşağı’nda elinde silah olan bir kişi ve beraberinde 20 kişilik bir grubun olduğu tespit edildi. Bu grubun sloganlarla el yapımı patlayıcı, molotof ve taşlarla polis ekiplerine saldırdı. Saldırı üzerine müdahale edildi.
* 13.30 sıralarında Oslo Kavşağında el yapımı patlayıcı ve havai fişekli gruplar toplandı.
* Aynı saatlerde Eski Cezaevi Kavşağı’nda 50* 60 kişilik grup toplandı.
* Yine aynı saatlerde eski cezaevi kavşağında uzun namlulu silah taşıyan kişiler olduğuna dair anonslar yapılmaya başlandı.
* 14.00’de Ahmedi Hani civarında 30 kişilik grup toplandı.
* 14.00 ile 15.00 saatleri arasında Dağlıca Kavşağı, İsmet Alkan Anadolu Lisesi, Adliye Lojmanları önündeki gruplara müdahale edildi.
* 16.00 civarında Hamit Kesici İlkokulu ve Sanayi Kavşağındaki gruplara müdahale edildi.

SİİRT

Haberin Devamı

* Saat 14.00 itibariyle hız kazanan eylemlerde ilk hedef, Valilik Binası ve Siirt şehir meydanına 500 metre uzaklıkta bulunan Merkez Cumhuriyet Polis Merkezi oldu. Polis merkezinin kapısına kadar yaklaşan PKK sempatizanları karakolu adeta teslim aldı ve polis telsizinden “Cumhuriyet karakolu düştü” şeklinde anonslar geçildi.
* Olayların artması üzerine devreye giren İl Emniyet Müdürü, polise havaya ateş açma talimatı verdi. Olay yerine gelen Özel Harekat birimleri ateş açarak eylemcileri uzaklaştırmaya çalıştı. Cumhuriyet karakolunun yanında bulunan polis lojmanlarında oturanlar ise evlerinde mahsur kaldı.
* Çakmak Mahallesinde bulunan lojmanda oturan polislere adeta seferberlik emri verildi. Göstericiler sebebiyle tüm lojman personeli evlerini savunmak üzere göreve çağrıldı ve evlerinden inerek göstericilere karşılık verdiler.
* Olayların şiddeti sebebiyle izinli personel de dâhil tüm polisler göreve çağrıldı.
* Olaylara yoğun müdahale sebebiyle Çevik Kuvvetin elindeki gaz ve mühimmat stokları da tükendi.
* Polis askerden destek aldı. Polis ‘uyarı ateşi yapabilirsiniz’ anonsu geçti.
* ‘Bütün personel lojmandan çıkıp müdafaaya hazır olunsun’ anonsları yapıldı.

SİİRT SAVAŞ ALANI GİBİ / Foto Galeri

VAN

* Van’da yollar PKK’lı gruplar tarafından kapatıldı.
* Saldırılar sırasında il emniyet müdürlüğüne vekaleten bakan Salim Cebeloğlu kafasına taş isabet etmesi nedeniyle yaralandı.
* İl emniyet Müdürünün kafasına dikiş atıldı.
* Bir AVM’ye saldıran teröristler alış veriş merkezini yağmaladı ve molotof attı. Grup, çıkan yangına müdahale etmek için yola çıkan itfaiyenin geçişine müsaade etmedi.
* Kentte terör estiren grup, halkı sokağa çıkmaya, şehir merkezinin en önemli noktası olan Cumhuriyet Caddesi’nde toplanmaya ve Kobani için eylem yapmaya çağırdı. Kobani’ye destek amacıyla PKK’nın sokağa inme çağrısına uyan binlerce kişi sokaklara inerek olay çıkartmaya başladı.

VAN'DA KIZILAY'IN ARAÇLARI YAKILDI / Foto Galeri

POLİSLER MAHSUR KALDI

* Sabah saatlerinde başlayan olaylarda Muradiye, Çaldıran ve Başkale ilçelerinde kitlesel eylemler yapıldı.
* Olaylara müdahalede yetersiz kalan emniyet güçlerine ise AK Parti binalarını koruma görevi verildi.
* Emniyet Müdür Vekili Salim Cebeloğlu emrinde AK Parti binalarını korumakla görevlendirilen polislerden bir kısmı AK Parti İpekyolu İlçe Başkanlığında mahsur kaldı. Son anda çevik kuvvet müdahalesiyle kurtarılan ekip binadan çıkarılırken parti binasının ağır hasara uğradığı bildirildi.

MARDİN

* Şehir merkezinde bulunan Yeniyol Mevkii’nde bir market ve üzerindeki ev ateşe verildi. Olayda üç kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.
* Ravza Caddesi’nde toplanan silahlı gruplar slogan attılar.
* En büyük eylemler ise Kızıltepe’de yaşandı. İnsanların evlerinden çıkamadığı öğrenildi.
* Mardin Kızıltepe yolu kapatıldı.
* Diyarbakır’dan Mardin’e ulaşım durma noktasına geldi

MARDİN'İ SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİLER / Foto Galeri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!