Mevzuattan katılamıyor

Güncelleme Tarihi:

Mevzuattan katılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2014 01:21

PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın ablası 75 yaşındaki Havva Keser, Adana’da tedavi gördüğü hastanede dün sabah hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Keser, yaklaşık bir aydır yüksek tansiyon, şeker ve beyin kanaması teşhisiyle tedavi görüyordu. Dün İmralı’ya bayram ziyaretine giden Mehmet Öcalan, ağabeyi Abdullah Öcalan’la ablalarının ne zaman toprağa verileceğini konuştu. Merak edilen bir diğer konu ise Öcalan’ın cenazeye katılma talebinin olup olmayacağıydı. Mehmet Öcalan, İmralı Adası’nda ağabeyli görüştükten sonra 18.00 sıralarında Bursa’nın Gemlik ilçesine döndü. Gazetecilerin “Abdullah Öcalan’ın cenazeye katılma talebi olacak mı?” sorusuna Mehmet Öcalan, “Hayır, normal bir cenazedir. Bununla ilgili herhangi bir talepte bulunmadı” yanıtını verdi. Bu açıklamaya rağmen Öcalan’ın savunmasını üstlenen Halkın Hukuk Bürosu yetkilileri, PKK liderinin cenazeye katılması için Avukatının Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduğunu söylediler. Avukatlar başvuruda bulunsa da Abdullah Öcalan mevzuat engeli nedeniyle cenazeye katılamayacak. Mevzuata göre sadece tehlikeli olmayan hükümlü ve tutuklulara, yakınlarının cenazelerine katılmaları için 2 güne kadar izin verilebiliyor. Bu durumda, yüksek güvenlikli F tipi cezaevi statüsündeki İmralı Cezaevi’nde kalan ve ağırlaştırılmış ömür boyu hapis mahkûmu Öcalan kapsam dışında kalıyor. Adalet Bakanlığı kaynakları da Hürriyet’e, Öcalan’a cenaze için mazeret izni verilmesinin mümkün olmadığını bildirdiler.

HİLMİOĞLU DÜZENLEMESİ

Haberin Devamı

2 yıl önce Ergenekon davasından o dönemde tutuklu yargılanan Malatya İnönü Üniversitesi’nin eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun, trafik kazasında ölen oğlu Emir Hilmioğlu’nun cenazesine katılmak üzere geldiği Ankara’da geceyi Sincan Cezaevi’nde geçirmesi, büyük rahatsızlık yaratmıştı. Kanser hastası olan Hilmioğlu’nun, acısını ailesiyle paylaşamaması ceza infaz sisteminin ve cenaze izninin yeniden sorgulanmasına yol açmıştı. Dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin de sistem değişikliği yapacağını açıklamıştı. Tutuklulara ailelerinin evinde kalma imkânı da tanınmıştı.

İşte o madde

Adalet ve İçişleri bakanlıklarınca hazırlanan, ‘Hükümlü ve Tutuklulara Yakınlarının Ölümü veya Hastalığı Nedeniyle Verilebilecek Mazeret İzinlerine Dair Yönetmelik’in 5. maddesi şöyle: MADDE 5 – (1) Ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkûm olanlar hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunanlar da dâhil olmak üzere, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlülere; ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü halinde, Cumhuriyet başsavcısının onayıyla yol süresi hariç iki güne kadar cenazeye katılması amacıyla izin verilebilir. (2) Soruşturmanın selameti bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tutuklulara; soruşturmayı yapan Cumhuriyet savcısı, ilgili mahkemece yol süresi hariç iki güne kadar cenazeye katılması için izin verilebilir. (3) Hükümlü ve tutukluların, izin sırasında gece konakladıkları ev, ceza infaz kurumu veya diğer yerlerde geçirdikleri tüm süreler izin süresine dahildir.

Katılmasını bekliyoruz

Haberin Devamı

HAVVA Keser’in öldüğü hastanenin önünde yakınları taziyeleri kabul etti. Osman Keser, annesinin bugün Adana’nın Yüreğir İlçesi’nde toprağa verileceğini söyledi. Osman Kevser şöyle konuştu: “Cenazeye Abdullah Öcalan’ın katılmasını isteriz. Doğal olarak, yasal olarak onun da hakkıdır. Kürt halk önderinin de kendi kardeşinin tabutunun altına girmesini istiyoruz. Kendisine de büyük emekleri olmuştur. Tabii son kararı da kendisi verir. Eğer müsaade ederlerse zannediyorum katılır. Ailenin en büyüğü olduğu için katılmasını bekliyoruz.”

Viranşehir’de YPG’linin cenazesinde gerginlik

SURİYE’de IŞİD militanları ile girdiği çatışmada öldürülen YPG’li ‘Beritan’ kod adlı Deniz Ata’nın cenazesi, memleketi Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Emiroğlu Mahallesi’ndeki evine getirildi. Cenazeye katılanlar arasındaki bir grup, Mardin-Viranşehir Karayolu’nda çöp konteynerlerini devirerek lastikleri ateşe verdi ve yolu trafiğe kapattı. Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan grup, bankalara ait ATM’lere molotof attı, sinyalizasyon lambaları ile MOBESE kameralarına zarar verdi. Polisin biber gazıyla müdahalesinin ardından gruptakiler ara sokaklara dağıldı. Mustafa MERT / DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!