Hatırlamıyor veya bilmiyor

Güncelleme Tarihi:

Hatırlamıyor veya bilmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2014 01:21

HRANT Dink cinayeti soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade veren eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Dink’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından korunması gerektiğini vurguladı, “Ben İstanbul Emniyet Müdürü olsaydım mutlaka tedbir alırdım” dedi.

Haberin Devamı

Ancak kendisinin Trabzon Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde cinayete kurban giden Rahip Santoro’nun daha önce tehdit edildiğinin bilinmesine ve dövülmesine rağmen ‘neden korunmadığı, tedbir alınmadığı’ sorusu, sorgulamayı yapan savcının da aklına gelmedi. Ramazan Akyürek, 16 sayfalık ifadesinde kendisine sorulan sorulara da 12 kez ‘hatırlamıyorum’, 15 kez ‘bilgi sahibi değilim, bilmiyorum’ diye cevap verdi.

Savcı Yusuf Hakkı Doğan’ın Yasin Hayal ile ilgili Ramazan Akyürek’e üst üste yönelttiği 3 soru ise sorgunun kırılma anlarını oluşturdu. Yasin Hayal hakkındaki zincirleme sorular, Akyürek’i zorladı.

Savcı Doğan’ın ilk sorusu, “Yasin Hayal ve diğer örgüt üyelerine yönelik olarak fiziki ve teknik takip yapıldı mı?” şeklinde... Akyürek böyle bir çalışmadan haberdar olduğunu ancak içeriğini bilmediğini söylüyor. Sorular peşi sıra geliyor, “Yasin Hayal hakkında yapılan teknik takip, istihbari dinleme sonuçları çözümlemesi cinayetten önce yapıldı mı?”... Ramazan Akyürek’in yanıtı ise “Bilmiyorum”... Akyürek’in verdiği bu cevapların ardından savcının sorusu da hayli anlamlı. Savcı Yusuf Hakkı Doğan, Ramazan Akyürek’e TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu’nda 27 Şubat 2008’de verdiği ifadesini hatırlattı. Akyürek’in Hrant Dink cinayetini öğrendikten sonra Muhittin Zenit’i arayarak, “Aman şu Yasin Hayal’i bulun. Orada mıdır, değil midir? Hrant Dink vurulduğuna göre o vurmuştur” dediğini belirten savcı, en can alıcı sorusunu sordu: “Bu beyana sizi sevk eden ve tereddüt göstermeden Yasin Hayal’i cinayet sanığı olarak düşünmenizin sebebi nedir?”

Haberin Devamı

SORULAR YILMAZER İSMİNİ SÖYLETTİ

Bu soru, aslında yukarıdaki 2 soru ve cevabı bir bütün olarak ele aldığınızda önem kazanıyor. Savcı ilk 2 sorusuna “Bilmiyorum, hatırlamıyorum, içeriği konusunda bilgi sahibi değilim” diye cevap veren Akyürek’i bu son soru ile köşeye sıkıştırıyor. ‘Madem bilgi sahibi değildin, nasıl bu adamı direkt cinayet zanlısı olduğunu anladın, bu kadar bilgi sahibi olduğun halde neden öncesinde bir şey yapmadın’ durumuna sokuyor. İşte bu sorunun ardından Ramazan Akyürek’in ağzından ilk kez Ali Fuat Yılmazer ismi çıkıyor. Ramazan Akyürek bu soruya özetle şu cevabı veriyor: “Cinayetten sonra yardımcılarım ile İstihbarat Daire Başkanlığı’nda toplantı yaptım ve bilgilerimi güncelledim. Bilgilerimi güncelledikten sonra da eylemin Yasin Hayal tarafından yapılmış olabileceğini düşündüm ve Hayal’in bulunmasını istedim.” Akyürek, savcıya bu toplantıda Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğunu, İstihbaratta C Şube’sinin yani Dink cinayeti ile ilgilenen şubenin başında Ali Fuat Yılmazer’in de olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

HATIRLAMADIKLARI VE BİLMEDİKLERİ

Yasin Hayal’i İstanbul’da yakaladılar ve bana bu çerçevede yararlanabilecekleri bir yardımcı istihbarat elemanı bulduklarını söylediler, ismini söylemiş olabilirler ama ben hatırlamıyorum.
Ben Erhan Tuncel’in McDonalds olayı ile ilgili herhangi bir ilgisinin olduğunu ve sizin belirttiğiniz atılan bombayı yapan kişi olduğu hakkında hiçbir bilgiye sahip değilim.
23 Kasım 2006 tarihinde ben İstihbarat Daire Başkanı iken, Trabzon’dan Erhan Tuncel’in ajanlıktan çıkartılması ile ilgili yazı geldiği dönemlerde onun yerine bir ikame yapılmadığı veya teknik takip yapılıp yapılmadığı konusunda bana bilgi verilmedi, bilgi sahibi değilim.
Yasin Hayal hakkında teknik takip kararı alındığına yönelik bir bilgi sunulup sunulmadığını hatırlamıyorum.
Ben Trabzon İl Emniyet Müdürü iken Yasin Hayal ve diğerlerine yönelik bir teknik takip yapıldığını biliyorum, böyle bir çalışmadan haberdarım ama içeriğini bilmiyorum.
Trabzon’da iken yapılan teknik takip yani dinlemenin sonucunda elde edilen görüşmelerin çözülüp çözülmediği bilgisine sahip değilim.
Muhittin Zenit ile Erhan Tuncel arasındaki ilişkinin devam edip etmediğini bilmiyorum. Bu konuşmanın muhteviyatı ile ilgili bilgi sahibi değilim.
Ne Ali Öz’ün bana ne de benim Ali Öz’e bilgi sunumu yapıp yapmadıklarımızı hatırlamıyorum. Bu konuda ne tür tedbir alınacağına dair konuşulduğunu hatırlamıyorum.
Hrant Dink’in medyaya yansıyan özellikle Hrant Dink ile ilgili davaların görüldüğü adliyelerde veya o bölgelerde uğradığı saldırılar dışında özel bir bilgi gelip gelmediğini hatırlamıyorum.
Trabzon İstihbarat Şubesi’nin log kayıtlarının tutulduğu bilgisayar server’larının daire başkanlığımıza gönderilip gönderilmediğini hatırlamıyorum.
Ben log kayıtlarının kimler tarafından silinebileceği yönünde net bir bilgiye sahip değilim. Trabzon’dan gelen log kayıtlarının silinip silinmediğini bilmiyorum.
Ben Hrant Dink’e ilişkin log kayıtlarının silinip silinmediğinden haberdar olmadığım için eğer silinmiş ise ne amaçla silindiği hakkında bilgi sahibi değilim.
Ben o tarihte İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ile görüşme yapıp yapmadığımı hatırlamıyorum.
Bana göstermiş olduğunuz şemaların hazırlanıp hazırlanmadığı konusunda bilgi sahibi değilim. Gördüğüm şemaları hatırlamıyorum. (Hrant Dink cinayetine ilişkin şüphelilerle ilgili hazırlandığı ileri sürülen şema.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!