Yeniden yargılama sonuçlanana kadar sabıkalılar

Güncelleme Tarihi:

Yeniden yargılama sonuçlanana kadar sabıkalılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2014 01:21

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz kararının ardından tahliye edilen Koramiral Kadir Sağdıç, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşa ve Albay Turgay Yamaç’ın ‘Sabıkalı kaydımızı kaldırın’ talebi Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Haberin Devamı

BALYOZ davasında yargılanan ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'hak ihlali' kararının ardından tahliye edilen komutanlar, yargılamaları bitene kadar resmi kayıtlarda ‘sabıkalı’ olarak görünecek. Balyoz davasının başlamasıyla birlikte TSK'da uzun yıllar komutanlık yapmış muvazzaf ve emekli 230 asker hakkında tutuklama kararı verilmiş, uzun süre cezaevinde kalan askerler, AYM'nin geçen haziran ayında, hak ihlaline uğradıklarına yönelik kararının ardından tahliye edilmişti. Ardından Balyoz zanlılarının, yeniden yargılanmaları için karar verilmişti. Tahliye olan askerler, bu süreçte, adli sicil kayıtlarında yer alan 'sabıkalıdır' ibaresinin çıkartılması için hukuki yollara başvurdu. Koramiral Kadir Sağdıç, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşa ve Albay Turgay Yamaç'ın avukatı Murat Ergün, yargılamanın yapılacağı Anadolu 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak günlük ve askeri yaşamlarının hemen her anında kendilerinden adli sicil kayıtları istenen müvekkilleri için, kayıtlarda yer alan 'sabıkalıdır' yazısının kaldırılmasını talep etti
Ancak Avukat Ergün'ün yaptığı başvuruyu, mahkeme reddetti. Kararda, komutanların, kendilerine verilen yeniden yargılama hakkını kullanıp bu yargılama sonuçlanana kadar sabıkalı görünmeye devam edecekleri belirtildi. Yeniden yargılama sonrasında suçsuz bulunmaları halinde ise o ibarenin çıkartılacağı bildirildi. Mahkemenin bu kararına tepki gösteren Avukat Ergün, Türkiye'de sabıka kaydı mevzuatı düzenlendiği sırada, AYM’ye bireysel başvuru hakkının henüz olmadığını belirterek şöyle dedi: “O zaman bu hakları olmadığı için ancak bir tutuklu, yeniden yargılanıp beraat ettiği zaman adli sicil kaydında değişiklik yapılıyordu. Ama müvekkillerim, kendilerine verilen hakkı kullandı ve AYM’ye bireysel hak ihlali başvurusunda bulundu. Bunun sonrasında da AYM, hak ihlali olduğuna karar verdi. Şimdi adil yargılanmadığı Yüksek Mahkeme tarafından tespit edilen bir kişinin, hâlâ sabıkalı olmasının mantığını anlamıyorum."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!