Suriye’ye kaçırılan araçlara sıkı takip

Güncelleme Tarihi:

Suriye’ye kaçırılan araçlara sıkı takip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2014 01:07

TÜRKİYE’den Suriye’ye kaçırılan kiralık araç sayısındaki artış, araç takip sistemlerini gündeme getirdi. Bu sistemler aracı durduruyor, kontağın kapatılması durumunda bir daha çalıştırılamamasını sağlıyor ve araç sınıra yaklaştığında sizi uyarıyor.

Haberin Devamı

SON dönemde Türkiye’den kiralanıp Suriye’ye kaçırılan araçların sayısında yaşanan artış, kiralama şirketlerini harekete geçirdi. Türkiye’deki araç takip sistemi kuran şirketlerden biri olan Mobiliz’in satış ve pazarlama direktörü Bülent Kayıkçı, son dönemde günlük araç kiralama şirketlerinde hırsızlık olaylarının arttığını ve özellikle üst segmentteki araçların çalındığını ifade etti. Kayıkçı, “Bu araçlar konvoy halinde Suriye’ye götürülüyor. Şu anda bunun üzerine çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Aracı durdurma, kontağın kapatılması durumunda bir daha çalıştırılamaması, aracın sınıra yaklaştığında şirket sahibine uyarı yapılması gibi güvenlik çözümleri sunuyoruz. Daha çok küçük kiralama şirketlerinin başına geliyor. Aracın nerede olduğunu biliyoruz. Sınıra yaklaşıp yaklaşmadığını biliyoruz. Örneğin bir araç sınıra yaklaşıyor, uzak bir şehirden sınıra doğru gidiyorsa biz bunu tespit ediyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki günlük kiralık filo araç sayısının 100 bin adedin üzerinde olduğunu ve bir çoğunda araç takip sistemlerinin kullanılmadığı Kayıkçı’nın paylaştığı bilgiler arasında. Son dönemlerde komşu ülkelerde artan gerginlik konusuna değinen Kayıkçı, “Geçen haftalarda 32 şoförün kaçırılması olayında, hizmet verdiğimiz bir şirket araçların konum bilgisini gördü. Bu bilgiler bölgedeki güvenlik güçleriyle paylaşıldı. O şoförler araç takip sistemiyle kurtuldu” dedi.

Haberin Devamı

YUMURTAYA BİLE TAKİP

Araç takip sistemleri çok farklı alanlarda kullanıldığına dikkat çeken Mobiliz CEO’su Özlem Yeşildere ise Merkez Bankası araçlarından, inşaat araçlarına ve hatta yumurta taşıyan araçlara kadar birçok alanda hizmet verdiklerini söyledi. Yeşildere, “Gelecekte yeni farklı alanlar da araç takip sistemlerine eklenecek. Bunlardan biri kullanıcı bazlı sigortacılık sistemleri. Aracın takip sistemi yapılırken sensörlerle aracın güvenli kullanılıp kullanılmadığı anlaşılabilecek. Aracın en sıklıkta durduğu, ne kadar fren yaptığı veya ne kadar hızlı gittiği gibi ölçümler yapılabilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yılda yüzde 20 büyüyecek

ARAÇ takip sistemleri pazarının yılda yüzde 20 büyümesi beklendiğini ifade eden Mobiliz CEO’su Özlem Yeşildere, Türkiye’deki pazarın şu anda 650 bin adet olduğunu dile getirdi. Yeşildere sözlerine şu şekilde devam etti: “Ancak pazarın 2018 yılında 2 milyon civarına ulaşması bekleniyor. Türkiye’deki pazar bu rakama çıktığında da Türkiye Avrupa pazarının 5’te birine ulaşmış olacak. Bu yüzden Türkiye’de odaklanmaya devam ediyoruz. Ancak Türkiye’nin bulunduğu bölgede çok hareketli bir bölge. Kuvvetli Ar-Ge çalışmalarımızla uygun altyapılar geliştirerek, bölgede güçlü bir oyuncu olacağız.”

Beton aracıyla piknik bitti

TÜRKİYE’deki şirketlerin en büyük derdinin yakıt tüketimi olduğunu kaydeden Kayıkçı, şirketlerin araç takip sistemine yapacağı yatırımın karşılığını birkaç ayda aldıklarını belirtti. Kayıkçı, “Örneğin, beton karıştırıcı araçlarla pikniğe giden şoförler var. Şirketler, artık araçların nerede kullanıldığı bilgisinden daha fazlasını istiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!