IŞİD 2 bin kişiyle Kobani'ye girdi

Güncelleme Tarihi:

IŞİD 2 bin kişiyle Kobaniye girdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2014 01:53

IŞİD, üç haftalık yoğun saldırılarının ardından Kobani’ye girmeyi başardı ve kent merkezine doğru ilerliyor. PKK bağlantılı YPG militanları, IŞİD’in ilerleyişini durdurmaya çalışırken, sokak savaşlarına sahne olan kentte katliam yaşanmasından endişe ediliyor.

Haberin Devamı

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üç hafta süren yoğun saldırıların ardından, PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kontrolündeki Kobani kentine girmeyi başardı. PYD tarafından ilan edilen ‘Kobani Kantonu’nun ‘Dışişleri Bakan Yardımcısı’ sıfatıyla AFP’ye konuşan İdris Nahsin, kent savaşının başladığını doğruladı. Nahsin, Kobani’de PYD bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) ve IŞİD militanları arasında sokak savaşlarının yaşandığını kaydetti.

IŞİD 2 bin kişiyle Kobaniye girdi


İngiltere Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in kentin Miktala el-Cedide ve Kani Arabane bölgelerinin yanısıra bir hastaneyi aldığını ve sanayi bölgesine ilerlediğini bildirdi. AA’ysa bölgedeki yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde IŞİD’in 2 bin militanla taarruza geçtiğini, kentin doğu bölgesini kontrol altına almayı başardığını ve kent merkezine doğru ilerlediğini geçti. YPG kaynaklarına göre, IŞİD’in dün gün içinde, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki bölgeyi ele geçirmek için kentin doğusundan başlattığı saldırı püskürtüldü.

IŞİD 2 bin kişiyle Kobaniye girdi

Haberin Devamı

‘Katliam ihtimali var’

AFP’ye konuşan YPG kaynakları sivillerin tahliye edildiğini ve Kobani’nin ‘askeri bölge’ ilan edildiğini açıkladılar. Gün içinde savaştan kaçan 200 SuriyeliTürkiye’ye giriş yaptı. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, “Sivillerin olduğu bölgeler IŞİD’in denetimine girdi. Katliam korkusu var” derken, uluslararası kamuoyunu sessiz kalmakla eleştirdi. Öte yandan dün YPG kaynakları IŞİD’in kentin güneydoğusundaki Miştenur Tepesi’nden şehre rastgele ateş açtığını ileri sürdü. YPG stratejik tepenin bir kısmının hala kendi kontrollerinde olduğunu iddia ediyor. Öte yandan, IŞİD’in dünkü Kobani taarruzunun büyük bir intihar saldırısı dalgasıyla başladığı iddia ediliyor.

Bayrak diktiler

IŞİD 2 bin kişiyle Kobaniye girdi

Haberin Devamı

IŞİD’in Suriye’nin Halep kentine bağlı, Türkiye sınırındaki Kobani’ye girmesinden hemen önce örgütle YPG arasında kente bakan stratejik tepelerde bayrak savaşı yaşandı. IŞİD, kentin güneydoğusunda merkeze 1 kilometre uzaktaki stratejik Miştenur Tepesi’nin hemen yanındaki Girekani adlı tepe ile dört katlı beyaz bir binaya örgüt bayrağını dikti. YPG militanları bayrakların olduğu noktaları ateş altına aldı.

Esad daha iyi vuruyor

IŞİD 2 bin kişiyle Kobaniye girdi

Kobani saldırıları sürerken, ABD liderliğindeki koalisyon güçleri Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerini vurmayı sürdürdü. Wall Street Journal’e konuşan bir IŞİD üyesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı ordu güçlerine ait savaş uçaklarının örgüte yönelik saldırılarının, koalisyonun saldırılarından daha etkili olduğunu kaydetti. Aynı kaynak, IŞİD’in petrol ticaretinin de sürdüğünü iddia etti. Gazeteye konuşan Özgür Suriye Ordusu’na yakın kaynaklara göre koalisyon güçlerinin saldırıları çoğu zaman IŞİD tarafından tahliye edilen kampları ve tesisleri hedef alıyor. Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı dün ve önceki gün, Rakka, Deyr ez-Zor ve Kobani’deki IŞİD noktalarının vurulduğunu duyurdu.

KOALİSYON GÜÇLERİ KOBANİ'Yİ BOMBALADI
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da IŞİD hedeflerini bombaladı. AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, koalisyon güçleri, Kobani'deki iki noktaya hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, IŞİD'in zırhlı araç ve mevzilerinin hedef alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

Hava saldırısı sonrası meydana gelen patlamanın sesi Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. Bu arada IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çatışmalar devam ediyor. Güvenlik güçlerinin sınırdaki önlemleri sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!