Çevre cezaları ödenmiyor!

Güncelleme Tarihi:

Çevre cezaları ödenmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2014 01:13

ÇEVRE denetimlerinde kesilen 77 milyon lira idari para cezasının sadece 23 milyon lirasının tahsil edilebildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Kalan 54 milyon lira cezayı tahsil etmek için ödemeyi hızlandıracak yeni yazılım çalışması başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevreyi kirletenlere verdiği idari para cezalarında tahsilat sorunu yaşıyor. Bakanlığın 2012 yılında kestiği 57 milyon liralık idari para cezasının ancak 18 milyonu tahsil edilebildi. 2013 yılında ise 77 milyon lira çevre idari para cezası kesen bakanlık, bu tutarın sadece 18 milyon lirasını alabildi. Sayıştay, bakanlıkla ilgili raporunda tahsilat konusunda uyarılarda bulundu. Rapora göre, kesilen ceza tahsilat oranı 2012 yılında yüzde 32’de, 2013 yılında ise yüzde 31 seviyesinde kaldı. Sayıştay raporunda şu tespitlere yer verildi :

BİLGİ AKIŞI EKSİK

“Strateji Geliştirme Dairesinin de Bakanlık geliri olan çevre idari para cezalarının takibini yapmak görevleri arasındadır. Ayrıca Hukuk Müşavirliği nezdinde takip edilen çevre idari para cezalarına karşı açılan davaların durumunun, ne kadarının kazanıldığı ya da kaybedildiği bilgisinin bir otomasyon sisteminde takip edilerek diğer ilgili birimlerin bilgisine sunulamaması bakanlık içerisinde bilgi akışı eksikliğini göstermektedir. Cezaların takibinin yapılabilmesi açısından Strateji Geliştirme Dairesi, ÇED Genel Müdürlüğü ve Hukuk Müşavirliği arasındaki koordinasyonun sağlanması ve bakanlık ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında karşılıklı ve düzenli veri akışının gerçekleşmesi tahakkuk/tahsilat bilgisinin sağlanması, mahkeme sürecinde olan çevre idari para cezalarının durumunun bilinmesi ve zamana aşımına uğramak üzere olan çevre idari para cezalarının da takibi açısından önemlidir.”
Bakanlık yanıtında ise idari yaptırımların mevzuat hükümlerine uygun şekilde çevrimiçi yürütülmesi ve idari para cezaların takibini kolaylaştırmak amacıyla yazılım sürecinin devam ettiğine dikkat çekildi. Projenin hayata geçirilmesiyle idari para cezalarının kayıtları ve cezalara karşı açılan davaların durumu, ne kadarının kazanıldığı ve kaybedildiği bilgisinin kayıt altına alınacağı vurgulandı. Yanıtta, idari para cezalarının ödenip ödenmediğinin takibi için de Maliye Bakanlığı ile entegrasyon sağlayan bir sisteminin planlandığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!