Gezi'nin kayıpları 'Gezi Resmi'nde buluştu

Güncelleme Tarihi:

Gezinin kayıpları Gezi Resminde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2014 12:20

Ressam Haydar Özay, TMMOB Mimarlar Odası Karaköy Şubesi’nde duvara astığı 50 metrekarelik dev tuvale Gezi olaylarını resmetti. Haydar Özay’ın ‘Gezi Resmi’ Ekim ayı boyunca burada görülebilecek.

Haberin Devamı

Ressam Haydar Özay Haziran 2013’de başlayan Gezi olaylarını ve daha sonra Türkiye’nin tarihinde yer eden gelişmeleri 5 metre eninde 10 metre boyunda tek parçalık dev tuvaline resmetti. 30 yıl Gezi Parkı’nda başbahçıvanlık yapan babası Cemal Özay’dan ilham aldığını ve çocukluğunun Gezi Parkı’nda geçtiğini belirten Özay, yağlı boya olarak yaptığı dev ‘Gezi Resmi’nde, kırmızılı kadınla başlayan sürecin bütün aşamalarını tuvaline aktardı.

Gezi’de hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım’ın yanı sıra Kadıköy’de düzenlenen Kent mitingi sırasında hayatını kaybeden Elif Çermik, Okmeydanı’nda Cemevi bahçesinde polisin silahından çıkan kurşunla ölen Uğur Kurt, Somalı madenciler de dev tuvalde yer aldı.

Haberin Devamı

'SOMALI MADENCİLERİ DE EKLEDİM'

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünden 1996’da mezun olan Özay, çalışmalarını daha çok büyük boyutlu tuvaller üzerinde yapıyor. Yaz aylarında devam ettiği çalışmasının ardından resmin tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Özay, izleyicilerin talepleri üzerine resme eklemeler yaptığını ifade etti. Özay “Çok karamsar bir hava yaratmadan, resme doğanın ve kentin savunmasında hayatını kaybeden, insani değerleri savunanları koydumö diye konuştu. Resminde Gezi sonrasında yaşanan önemli olayların da yer aldığını belirten Özay, "Somalı madencileri ekledim. İnsanlar ‘Asansör faciasında hayatını kaybeden insanlar da olmalı’ diyorlar. Türkiye’de her gün bir şeyler oluyor ve insanlar bu gelişmeleri resimde görmek istiyorlar" dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Karaköy Şubesi’nde çalışmalarına devam eden Haydar Özay’ın ‘Gezi Resmi’ Ekim ayı boyunca burada görülebilecek. Özay daha sonra dev tuvalini, uluslararası platformlarda sergilemeyi planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!