Emekli paşalar yeniden yargılanana kadar 'sabıkalı'

Güncelleme Tarihi:

Emekli paşalar yeniden yargılanana kadar sabıkalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2014 12:03

TÜRKİYE’de hem operasyon sürecinde hem de tahliyeler sırasında en tartışılan konulardan birisi Balyoz zanlısı paşalar ile komutanların durumları oldu.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nin, ’hak ihlali yapıldığı’ kararının ardından tahliye edilen komutanlardan Koramiral Kadir Sağdıç, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşa ve Albay Turgay Yamaç’ın, resmi kayıtlarda yer alan ’sabıkalı’ ibaresinin çıkartılması için avukatları Murat Ergün’ün yaptığı başvuruyu, mahkeme reddetti. Komutanlar, yeniden yargılamaları sonuçlanana kadar sabıkalı kalacak. Avukat Ergün, yüksek mahkemenin ’adil yargılanmadıkları’ tespitine rağmen bu durmun mantığını anlamadığını dile getirdi.

Emekli paşalar yeniden yargılanana kadar sabıkalı
Balyoz sanığı amiraller: Çoğumuz hasta oldu, iş de bulamıyoruz. Kim pardon diyecek

Balyoz Davası’nın başlamasıyla birlikte TSK’da uzun yıllar komutanlık yapmış muvazzaf ve emekli 230 asker hakkında tutuklama kararı verildi. Uzun süre cezaevinde kalan askerler, Anayasa Mahkemesi’nin geçen Haziran ayında, hak ihlaline uğradıklarına yönelik karar vermesinin ardından tahliye edildi. Ardından da Balyoz zanlılarının, yeniden yargılanmaları için karar verildi.

KOMUTANLAR SABIKA KAYDINI SİLDİRMEK İSTEDİ

Tahliye olan askerler, tüm resmi işlemlerde kendilerinden istenen adli sicil kayıtlarındaki ’sabıkalıdır’ ibaresinin çıkartılması içinde hukuki yollara da başvurdu. Bunun için Koramiral Kadir Sağdıç, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşa ve Albay Turgay Yamaç’ın avukatı Murat Ergün, yargılamanın yapılacağı Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Avukat Murat Ergün, günlük ve askeri yaşamlarının hemen her anında kendilerinden adli sicil kayıtları istenen müvekkilleri için, kayıtlarda yeralan ’sabıkalıdır’ yazısının kaldırılmasını talep etti.

MAHKEME REDDETTİ

Ancak asker olan müvekilleri için Murat Ergün’ün yaptığı başvuruyu, mahkeme reddetti. Bu karara göre de, komutanların, kendilerine verilen yeniden yargılama hakkını kullanıp, bu yargılama sonuçlanana kadar, sabıkalı görünmeye devam edecekleri belirtildi. Yeniden yargılama sonrasında suçsuz bulunmaları halinde, o ibare çıkartılacak. Mahkemenin bu kararına tepki gösteren Avukat Murat Ergün, Türkiye’de sabıka kaydı mevzuatı düzenlendiği sırada, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının henüz olmadığını, ama artık bu hakkı kullandıklarını dile getirdi. Ergün şöyle dedi:

"O zaman bu hakları olmadığı için ancak bir tutuklu, yeniden yargılanıp beraat ettiği zaman adli sicil kaydında değişiklik yapılıyordu. Ama müvekkillerim, kendilerine verilen hakkı kullandı ve Anayasa Mahkemesi’ne, bireysel hak ihlali başvurusunda bulundu. Bunun sonrasında da Anayasa Mahkemesi, hak ihlali olduğuna karar verdi. Şimdi adil yargılanmadığı yüksek mahkeme tarafından tespit edilen bir kişinin, hala sabıkalı olmasının mantığını anlamıyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!