Euro'da kara bulutlar

Güncelleme Tarihi:

Euroda kara bulutlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2014 10:27

Avrupa Merkez Bankası, yatırımları teşvik amacıyla piyasaya para pompalamak için faizleri nerdeyse sıfır oranına çekti.

Haberin Devamı

Ama Euro bölgesinde piyasalarda durgunluk ve enflasyonda düşüş devam ediyor. Euro bölgesinin ikinci ve üçüncü büyük ekonomileri Fransa'yla İtalya'dan gelen olumsuz haberler yeni bir Euro krizi korkusunu tekrar körükledi. Başbakan Merkel'in Alman Dış Ticaret Birlikleri'nin (BGA) Berlin'deki toplantısında söylediği sözler, oldukça endişeli: “Euro krizinin yeniden alevlenmesi bir felaket olur. Krizi tamamen arkamızda bıraktık diyebilecek noktaya gelmedik.” Merkel, Euro ülkelerini ortak karar ve kriterlere uymaya da çağırdı.

FRANSA VE İTALYA
Başbakan Merkel, ülke ismi vermedi ama mesajı gayet açık, Fransa ve İtalya'ya yönelikti. Daha önce Fransa hükümeti, ekonomideki zayıf gelişme nedeniyle bütçe açığını planlanandan iki yıl sonra kapatabileceğini açıkladı. Maastricht kriterleri genel devlet borcunu gayri safi milli hasılanın yüzde 3'üyle sınırlıyor. Fransa'nın genel devlet borcu şu anda gayri safi milli hasılanın yüzde 4.3'üne tekabül ediyor. Fransa ayrıca bu yıl ki büyüme hedefini yüzde 0.4'e çekti. Bu durumda borcu yüzde 4.4'e çıkacak demektir. Oysa Fransa'nın 2015 sonuna kadar borcunu yüzde 3 sınırına indirmesi gerekiyordu. Şimdi ‘2017'den önce bu sınıra ulaşamam’ diyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜLECEK
İtalyan hükümeti de hedeflediği yıllık bütçeyi tutturamayacağını açıkladı ve ‘yeni borç almadan büyüme sağlayamayız’ dedi. İtalyan hükümeti bu yıl yüzde 0.8, gelecek yıl ise yüzde 1.3 oranında büyüme hedefliyordu. Ancak bu rakamları yeniden düzeltti. Şimdi gayri safi milli hasılanın bu yıl yüzde 0.3, gelecek yıl ise 0.5 küçüleceğini hesaplıyor. Bu durumda 2015 bütçe açığı daha yüksek çıkacak ve İtalya da yeni borçlanmaya gidecek.

TEHLİKEYE GİRER
Alman Dış Ticaret Birlikleri (BAG) Başkanı Anton Börner çok daha açık konuştu: “Fransa bu girdaptan çıkamazsa, Euro ve Avrupa tehlikeye girer.” Bu uyarılar Euro bölgesi üzerinde dolaşan kara bulutların henüz dağılmadığının açık işaretleri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!