Gezi belgeseline Altın Portakal vizesi

Güncelleme Tarihi:

Gezi belgeseline Altın Portakal vizesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2014 23:50

Altın Portakal Film Festivali yönetiminin festival dışı bıraktığı ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı Gezi belgeseli yeniden festivalde. Sansür tartışması, yönetmen Reyan Tuvi’nin filmin İngilizce altyazısındaki bir küfrü kaldırmasıyla son buldu.

Haberin Devamı

Altın Portakal Film Festivali yönetimi, Reyan Tuvi’nin ön jürinin seçimini tanımayarak festival dışı bıraktığı ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı Gezi belgeselini yeniden yarışmaya davet etti. Festivalin Twitter hesabından yapılan açıklamada, festival yönetiminin “filmin yeniden gönderilen versiyonunu yapılan değerlendirme sonucunda yarışmaya davet ettiği” duyuruldu.

Gezi belgeseline Altın Portakal vizesi

Reyan Tuvi

‘KÜFÜRLE DEĞİL, İNATLA DİREN’

Filmin yönetmeni Reyan Tuvi, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla filmin İngilizce altyazısında yer alan bir küfrün çevirisini kaldırarak, tartışmaya son verdiğini duyurdu: “‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’, 51’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Belgesel Yarışması’nda yarışacak. Bir haftaya yakın süredir devam etmekte olan ve sinema sektöründe topyekûn çok önemsediğim bir tartışma başlatan bu durum, filmin İngilizce altyazısındaki bir küfür çevirisini kaldırmamla sona erdi. Belgeselimiz, İstanbul ve diğer festivallerde izleyici ile buluştuğu haliyle, kurgusuna dokunulmadan Antalya izleyicisi ile buluşacak. Sokaklarda, duvarlardan küfürleri boyayarak silen ve ‘küfürle değil, inatla diren’ diyen kadınları selamlıyorum. Bana destek veren,
yanımda duran herkese, içtenlikle teşekkür ederim.”

Haberin Devamı

JÜRİ BAŞKANI ÇEKİLMİŞTİ

İstanbul Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde gösterilen ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı Gezi eylemleri belgeselinin Altın Portakal’ın programından çıkarılması ‘sansür’ tartışması yaratmıştı. Her şey festival yönetiminin filmi “Türk Ceza Kanunu’nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği” gerekçesiyle festival dışı bırakmasıyla başladı. Ulusal belgesel yarışmasının Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç’ten oluşan ön jürisi, yaptıkları açıklamayla “Bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK’ya göre değerlendirilmesinin ve listeden çıkarılmasının bir sansür” olduğunu söyleyerek, kararı tanımadıklarını ifade etti. Festivalin ana jüri üyelerinden oluşan bir grup, filmin festivalde özgün haliyle gösterilmesini talep etti. Son olarak Ulusal Belgesel Film Yarışması Ana Jüri Başkanı Can Candan jüri başkanlığından çekildiğini açıkladı.

Gezi belgeseline Altın Portakal vizesi

Can Candan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!