Her ülke kirlettiği kadar para ödesin

Güncelleme Tarihi:

Her ülke kirlettiği kadar para ödesin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2014 01:23

TÜRKİYE, aralık ayında Peru’da yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Konferansı’nda, çevre kirliliğiyle mücadelede tarihi bir çağrıda bulunmaya hazırlanıyor. Konferansta Türkiye’yi temsil edecek Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, çevre kirliliğini önlemeye yönelik fonlara tüm ülkelerin ‘kirlettikleri kadar ödeme yapmasını’ isteyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘BU ZİRVE ÖNEMLİ’

Eylül’deki BM Zirvesi’nde, en tehlikeli ağır metallerden civa içeren ürünlerin üretilip satılmasını 6 yıl içinde tümüyle yasaklayan Minamata Sözleşmesi’ne Türkiye adına imza koyan Güllüce, bir grup gazeteciyle sohbetinde şöyle dedi: “Peru’da aralık ayında iklim değişikliğiyle ilgili toplantılar yapılacak. Bu konuda temel sorun maddi kaynak. Varlıklı ülkelerin maddi desteklerini arttırması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerin vaatleri vardı. Bu vaatlerin yerine getirilmesini isteyeceğiz. Dünyayı çok kirletenlerle az kirletenlerin aynı yükümlülük altında olmaması lazım. Peru’daki toplantıda bu konuda da çok önemli kararların alınması bekleniyor. Çevre kirliliği, iklim değişiklikleri ve küresel ısınma gibi bütün çevre sorunlarıyla ilgili bu yükümlülükler konusunda adil olunması gerekir. Biz de bunu savunacağız; yani dünyayı daha fazla kirletenlerin bu konuda daha fazla katkıda bulunmasını isteyeceğiz. Herkesin kirlettiği kadar yükümlülük altına girmesini önereceğiz.”

BAKAN İdris Güllüce, çevre duyarlılıklarını, “Biz çevre konusunda AB normlarını yakalamada son derece iyiyiz. Ülkemize güveniyoruz bu konuda. Hatta ozon tabakasını delen maddelerin kullanılmaması konusunda da BM ödül verdi Türkiye’ye” sözleriyle aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!