Londra'da hava saldırıları protesto edildi

Güncelleme Tarihi:

Londrada hava saldırıları protesto edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2014 10:23

İngiltere Parlamentosu’nun kararı üzerine Irak’ta başlatılan hava saldırıları başkent Londra’da protesto edildi.

Haberin Devamı

Savaş karşıtı “Stop the War Coalition” topluluğunun düzenlediği protestoya yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Thames nehrine yakın Temple metro istasyonunda buluşan topluluk, başbakanlık binasına yürüdü.

Protestoda göstericilerin hazırladığı, “Savaşın çözüm olmadığını biliyoruz, savaşın çözüm olmadığını siz de biliyorsunuz.”, “Irak savaşı İngiltere’de 20 milyar Sterlin, ABD’de 2 trilyon Dolar’a mal oldu. Faydalanan kim?”, “Savaşa hayır”, “Irkçılığa, teröre, savaşa karşı birleşelim”, “Irak’ı bombalamayı durdurun, Suriye’ye saldırmayın” pankartları dikkat çekti.

1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU
Topluluk başbakanlık binasının önünde devam eden protesto gösterisinde infaz edilen İngiliz rehine Alan Henning ve Irak’ta saldırılar sırasında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Gösteride gazete yazarları, akademisyenler ve muhalif partilerden üyeler Irak’a başlatılan 3. savaşın durdurulması yönünde birer konuşma yaptılar.

Haberin Devamı

‘SİYASİ ÇÖZÜM ARAMALIYIZ’
Gösteriye katılan Londra’nın Kuzey Islington bölgesinin muhalefet İşçi Partisi milletvekili Jeremy Corbyn, İngiltere’nin ve ABD’nin hava saldırılarının masum insanların ölümüne neden olduğunu, yürütülen saldırıların Irak’ta IŞİD’i bitireceğine inanmadığını söyledi. Çözümün sadece siyasi yollarla sağlanacağını belirten Corbyn, “1991 yılında da, 2003 yılında da bu yıl da parlamentoda alınan saldırı kararı için hayır oyu kullandım.” dedi.

'TÜRKİYE'NİN İZLEDİĞİ YOL YANLIŞ'
Protestodaki konuşmacılardan Iraklı akademisyen Salmira Madani ise Türkiye’nin, ABD ve NATO’nun izlediği politikaları takip ettiğini, hassas bölgelere yönelik kararlarda Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını ve bunun yanlış olduğunu vurguladı. Madani, “her ne kadar insan hakları ve barış ortamından söz ediliyor olsa bile gerçekte bölgede savaş olduğu aşikar ve bunun durdurulması gerek” şeklinde konuştu.

İngiltere’nin Chesterfield kentinden Londra’daki protestoya katılan Lesley Mathew, “Buraya tekrar Irak savaşına hayır demek için geldiğimden dolayı çok üzgünüm” dedi. Ayrıca hava saldırılarının insanları daha fazla böleceğini belirten Mathew, “Barış için çalışmalıyız, savaş için değil” ifadedelerini kullandı.

Haberin Devamı

"TEK NEDENİ ÇIKAR SAĞLAMAK"
Bir diğer aktivist Francis O’neil ise yürütülen hava saldırıları için “IŞİD’e İngiltere’den bile katılım çok. Esas dikkat edilmesi gereken nokta, kimleri vuruyorlar? Oradaki yerel nüfusa zarar veriyorlar. Geçmişte bir çok masum insan öldürüldü. Bu savaşın tek nedeni çıkar sağlamak.” diye konuştu.

Londrada hava saldırıları protesto edildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!