Migros’ta çifte hesap

Güncelleme Tarihi:

Migros’ta çifte hesap
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2014 11:14

MİGROS’un yüzde 40.25 hissesini yüzde 36 pahalı bir fiyatla Anadolu Grubu’na satmaya hazırlanan BC Partners elinde kalan yüzde 40.26 hissenin bir bölümünü de borsada elden çıkaracak. Anadolu Grubu’na satışla artan hisse fiyatları bu yükselen değerini korursa BC Partners’ın Migros satışından elde edeceği kazancı da artıracak. Satışta ilk teklif ise yine Anadolu Grubu’na yapılacak.

Haberin Devamı

ANADOLU Endüstri Holding (Anadolu Grubu), İngiliz özel sermaye şirketi BC Partners’ın yüzde 80.51 hissesine sahip olduğu Migros’un, yüzde 40.25 hissesini almak üzere teklif verdi. Anadolu Grubu’nun hisse başına 26 TL’lik teklifi, Migros hisselerinin önceki günkü kapanış fiyatı 19.1 liraya göre yüzde 36’lık prime işaret ediyor. Grubun Migros’un yüzde 40.25 hissesi için verdiği teklif 1.86 milyar TL’yi (648 milyon Euro) buluyor. ‘Migros’un 2018’e kadar ödemesi gereken 2.65 milyar TL’lik borcu da düşünüldüğünde, fiyat oldukça iyi’ yorumunu yapan analistler, BC Partners’ın bir sonraki hamlesinin, elinde kalan hisseleri ikincil halka arz yoluyla satmak olduğunu belirtiyor. Anadolu Grubu’nun tekliyle primlenen hisseler bu yüksek değerini korursa olası bir halka arzda BC Partners’in elde edeceği kazanç da artacak.

Haberin Devamı

ÖNCELİK ANADOLU GRUBU’NUN
BC Partners’ın henüz yüzde 19.49’u halka açık olan Migros’ta ,ikincil halka arz için bir karar almadığı ancak, uygun piyasa şartları oluşması durumunda bu opsiyonu hazır beklettiği öğrenildi. Satış görüşmeleri devam eden Migros’un kalan hisselerin olası satışı için Anadolu Grubu öncelik hakkını da alacak. Anlaşma sağlanması durumunda BC Partners’ın halka arz kararından önce Anadolu Grubu’na teklif götürmesi gerekiyor. Anadolu Grubu’na yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Grup Migros’ta çoğunluk hisseye sahip olmayı istiyor. Anadolu Grubu’nun kalan yüzde 40.26’lık hissenin tamamını almasa da, hakim ortak konunumu koruyacak şekilde davranacağı belirtiliyor.

HİSSE YÜZDE 7.33 YÜKSELDİ
BC Partners kontrolündeki Moonlight Perakendecilik 2008 yılında Migros’un yüzde 50.83 hissesi için Koç Holding’e yaklaşık 2 milyar Euro ödemişti. Aradan geçen sürede yeni satın almalarla Migros’taki payını yüzde 98’e kadar yükselten BC Partners, aradan geçen süre içinde hisse satışı ve temettü gelirlerinden 3 milyar TL’nin üzerinde kazanç elde etti. Migros hisseleri, Anadolu Endüstri Holding’in hisse başına 26 TL’lik fiyat teklifinin, önceki günkü kapanış fiyatının yüzde 36 yukarısına işaret etmesinin etkisiyle dün endeks açılışında yüzde 10 yükseldi. Arife günü olması nedeniyle dün tek seans işlem yapılan Borsa’da Migros günü, yüzde 7.33 yükselişle 20.5 liradan tamamladı. Hisse, işlem hacminde de üçüncü sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Migros’un parası ABank’ın satışından

TÜRKİYE Türkiye ve Rusya’da, Anadolu Efes ile faaliyet yürüttüğü pazarlarda ‘alkol düzenlemeleri’ nedeniyle yaşanan daralmadan ötürü, 3 üretim tesisini kapatma kararı alan Anadolu Grubu’nun, geçen yıl gerçekleşen Alternatif Bank’ı (ABank) satışından bu yana yeni bir alana yatırım yapmayı istediği ve Migros’a ilgi duyduğu biliniyordu. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, tekliflerinin bağlayıcı olmadığını vurgulayarak, işlemin gerçekleşmesi durumunda Migros’un yönetim kontrolünün BC Partners ve Anadolu Endüstri Holding tarafından eşit olarak paylaşılacağını söyledi. Özilhan, yüzde 40.25’i için teklif verdikleri Migros’un yüzde 19.45’nin de da halka açık olduğunu hatırlatarak, fiyat için, “Yönetim hissesini aldığımız için de elbette hisse fiyatının biraz primli olması doğal. Ödemenin çok büyük bir kısmını ABank’ın satışından elde ettiğimiz gelirden karşılayacağız. Bir defada yapacağımız ödemenin çok küçük bir kısmı için borçlanacağız” dedi. Halen ABank’ta yüzde 25 hissesi olan Anadolu Grubu Mart 2013’te bankanın yüzde 70 hissesini Commercial Bank of Qatar’a (CBQ) 830 milyon TL’nin üzerinde bir fiyata satmıştı.

Haberin Devamı

Migros’ta hisse alımına yönelik girişimlerinin yeni bir sektörde büyüme stratejisinin sonucu olarak okunması gerektiğini belirten Özilhan, şunları söyledi: “Sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamak için, Migros’u grubumuzu Türkiye ve civarında büyütebilecek yeni bir iş, bir sektör olarak gördük. Bulunduğumuz sektörlerde lideriz. Migros da büyük bir oyuncu ve kendi alanda sektörün lideri. Büyüyebileceğimiz bir sektör. Perakende mağazacılıkta büyüme amacıyla aldığımız bir karar.” Migros’u Anadolu Efes için güçlü bir satış kanalı olarak korumak üzere aldığı şeklindeki yorumlara Özilhan, “Migros’a yaptığımız teklif, Anadolu Efes’e satış kanalı yaratma amacı taşımıyor. Migros, Efes satışlarında yüzde 4 paya sahip. Bunun için bu kadar para verilmez” şeklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı


Anadolu Grubu’nun 1000 ‘Ekomini’si var

ANADOLU Grubu, perakende mağazacılıkta ‘Ekomini’ markasıyla açtığı küçük formatlı marketlerle faaliyet gösteriyor. Özilhan’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde 1000 civarında Ekomini bulunuyor.

41’i yurtdışında 1138 mağazası var

MİGROS, Eylül sonu itibarıyla Türkiye’de 1097, yurtdışında da 41 olmak üzere toplam 1138 mağaza ile faaliyet gösteriyor. Analistler, Migros’un her yıl ciro ve mağaza sayısı anlamında yüzde 10-12 büyüdüğüne işaret ederek, “Yüzde 6-6.5 civarında sabit EBITDA marjı var. Bu da, Anadolu Grubu için iyi bir yatırım anlamına geliyor. Şirketin 2.65 milyar TL borcu var, ancak 2018 itibarıyla bu borç da tamamen ödenmiş olacak. Borcun kapanmasının ardından zaten düzenli nakit akışı ve ciro büyümesi olan şirket, temettü de ödeyebilir hale gelecek. Faaliyet gösterdiği ana sektörlerden bira pazarındaki daralma, otomotivde de parlak olmayan seyir gözönüne alındığında, grup için iyi bir yatırım olarak nitelendirilmeli” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Koç Holding hisselerini 2 milyar Euro’ya satmıştı

ÖZEL sermaye şirketi BC Partners, MH Perakendecilik üzerinden Migros’ta yüzde 80.51 hissedar konumunda bulunuyor. BC Partners kontrolündeki Moonlight Perakendecilik 2008 yılında Migros’un yüzde 50.83 hissesini Koç Holding’den yaklaşık 2 milyar Euro’ya satın almış; aradan geçen sürede yeni satın almalarla Migros’taki payını yüzde 98’e kadar yükseltmişti. Moonlight Perakendecilik 2009 yılında Migros Türk ile birleşmiş ve süreçte Migros’un ana ortağı MH Perakendecilik olmuştu. MH Perakendecilik 2011 yılında Migros’taki yüzde 17 payı borsada satmıştı.
Mevcut durumda Migros hisselerinin yüzde 19.49’u halka açık.

3 bira fabrikasını kapatma kararı aldı

ENERJİ alanında da yatırımları olan Anadolu Grubu bünyesindeki şirketler arasında, içecek alanında Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek, otomotivde Anadolu Isuzu, Çelik Motor, Anadolu Motor, finansta Abank, perakendede Adel Kalemcilik bulunuyor. Grubun enerji alanında da yatırımları bulunuyor. Türkiye ve Rusya’daki yasal düzenlemelerin etkisiyle her iki ülkede de pazar daralması yaşayan Anadolu Efes, Moskova ve Rostov fabrikalarının yanı sıra, Lüleburgaz tesislerindeki üretim faaliyetlerini de durdurma kararı almıştı.

hguler@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!