Tarihi köprüler 5 vali eskitti, ışıklandırılamadı

Güncelleme Tarihi:

Tarihi köprüler 5 vali eskitti, ışıklandırılamadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2014 10:27

EDİRNE’de 1613 ve 1982 yıllarında yapılan tarihi Meriç ve Tunca köprülerinin ışıklandırılması, son 14 yılda 5 vali eskitmesine rağmen bir türlü yapılamadı. Gerek ödeneksizlik, gerekse Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun projeleri kabul etmemesi nedeniyle bir türlü yapılamayan aydınlatmalar için kentte 5 ay önce göreve başlayan Vali Dursun Ali Şahin harekete geçti. Vali Şahin, proje çalışmalarının en kısa sürede tamamlanarak karanlıkta olan tarihi köprülerin Philips tarafından aydınlatılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapan ve metrekareye düşen tarihi eser bakamından dünyanın en zengin şehirlerinden biri olan Edirne’de tarihi köprülerin aydınlatılması son 14 yılda yapılan onlarca ihale ve projeye rağmen bir türlü gerçekleştirilemedi. Tarihi köprülerin aydınlatılması fikrini ortaya atan ve projeler yapan Edirne Valisi Fahri Yücel yakalandığı kanser hastalığına yenik düşerken, ardından gelen valiler Nusret Miroğlu, Mustafa Büyük, Gökhan Sözer ve Hasan Duruer de karanlıktaki tarihi köprülerin aydınlatılmasını sağlayamadı.

VALİ YÜCEL’İN ÖMRÜ YETMEDİ

2000 yılında Edirne’ye atanan Vali Fahri Yücel, Karayolları’na tarihi köprülerin aydınlatılması talimatını verdi. Ancak tarihi tescili olduğu için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onay alınması gereken projeler bir türlü onaylanmadı. Edirne’de özellikle Kaleiçi semtindeki tarihi konak ve evlerin restoranlarında büyük başarı sağlayan, kriz döneminde verdiği işsizlikle mücadele konusundaki gayretleri, açtığı toplum merkeziyle tanınan Fahri Yücel, görevinin 4’üncü yılında kansere yakalandı. Fransa’da tedavi görmesine rağmen yaşam savaşına yenik düşen Vali Yücel, 2004 yılında hayatını kaybetti. Ölümünün son günlerinde bile Edirne ve projelerini konuşan Vali Yücel’in ömrü köprüleri aydınlatmaya yetmedi.

Merhum Vali Fahri Yücel’in yerine 16 Eylül 2004 tarihinde Vali Nusret Miroğlu, 5 Nisan 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Büyük vali olarak atandı. 2010 yılında valiler kararnamesiyle Vali Büyük, Sakarya’ya atandı. Yerine ise Kocaeli’nden Gökhan Sözer atandı. Bu süre içerisinde Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması nedeniyle her yıl nehir taşkınları yaşandı. Sel ve taşkınlarda zarar gören Tunca ve Meriç Köprüleri iki kez onarıma alınırken, aydınlatma projeleri rafa kalktı. Edirne’de 2 yıl kalabilen Vali Sözer de köprüleri aydınlatamadan merkeze alındı. Onun yerine ise 2012 yılında merkez valililerden Hasan Duruer atandı.

MERMER BLOKLU AYDINLATMA BEĞENİLMEDİ

Edirne’de 17 Ağustos 2012 tarihinde göreve başlamasının ardından tarihi eserlere verdiği değerle öne çıkan Vali Hasan Duruer, eleştirilere rağmen Selimi Camii gibi önemli tarihi eserlerin önüne kapatan formunu kaybetmiş ağaçları kestirdi. Tarihi köprülerin aydınlatılması için Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne talimat veren Duruer, köprü kenarlarında mermer bloklara konulan büyük spot ışıkların sürücülerin gözünü alması nedeniyle beğenilmediği için vazgeçti. Aydınlatma sisteminin faaliyete geçmesi için projede değişikliğe gidileceği açıklanırken, Vali Hasan Duruer 2 yıllık görev süresinin ardından merkeze alınırken, yerine ise merkez valililerinden Dursun Ali Şahin, atandı.

’BİR ADIM YOL ALINMAMIŞ’

Edirne’ye 23 Mayıs tarihinde gelen Vali Dursun Ali Şahin, 11 tarihi köprüyü aydınlatmak için hazırlıklara başladı. Bunun içi Philips Türkiye ile görüşen Vali Dursun, kendisine gösterilen demo ve modellemeyi beğenerek hemen proje haline getirilmesi talimatını verdi. Çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü belirten Vali Şahin, "Edirne’de 11 adet tarihi köprü bulunuyor. Ne yazık ki 14 yıldır ciddi uğraşılıyor fakat bir adım yol bile alınmamış. Philips Türkiye firması ile görüşmelerimizi yaptık. O firma geldiler sunumlarını yaptılar. Çok güzel, ben beğendim. Onlar şimdi hesap işlerini tamamlayıp getirecekler. Biz onu hemen Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na götürüp bu konuda baya hızlı bir çalışmamız olacak. Bu sayede 11 köprünün de aydınlatılmasını sağlamış olacağız" diye konuştu.

BOĞAZ KÖPRÜSÜNÜ IŞIKLANDIRMIŞTI

Paris’teki Eyfel Kulesi’nden, Mısır piramitlerine kadar’a pek çok önemli yapıyı aydınlatan Philips, 3 bin 250 adet LED sistemiyle, Boğaziçi Köprüsü’nü 2009 yılında yeniden ışıklandırmıştı.

MERİÇ VE TUNCA KÖPRÜSÜ

Edirne ile Karaağaç Mahallesi’ni birbirine bağlayan tarihi Meriç Köprüsü 1842 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Meriç Nehri üzerinde 5 yılda inşa edildi. Tunca Nehri üzerinde 1613 yılları arasında inşa edilen tarihi köprüyü ise mimar Mehmet Ağa inşa etti. Asıl adı Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa olan köprü halk arasında ’Tunca Köprüsü’ olarak anılıyor. Meriç ve Tunca’nın yanı sıra kentte tarihi Gazmihal, II. Beyazıd, Fatih, Saraçhane, Kanuni, Yalnız Göz, Uzunköprü, Yeni İmaret, Yıldırım köprüleri de bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!