‘İnternete giderek daha karşı oluyorum’

Güncelleme Tarihi:

‘İnternete giderek daha karşı oluyorum’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 22:05

IPI ve CPJ heyeti Ankara ziyaretini tamamladı, Cumhurbaşkanı sert konuştu.

Haberin Devamı

Avrupa ve ABD’den bir grup gazeteciyi kabul eden Başbakan Erdoğan’ın “Her geçen gün giderek internete daha karşı oluyorum” dediği aktarıldı. Medya örgütü CPJ’ye göre Erdoğan, “Medyaya asla hakaret özgürlüğü verilmemeli” dedi.

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ile New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) ortaklaşa oluşturduğu basın özgürlüğü heyeti, 29-30 Eylül’de İstanbul’da gazeteciler ve medya örgütleriyle yaptığı buluşmaların ardından 1-2 Ekim’de Ankara’daki temasları ile programını tamamladı.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ

CPJ’in dün İngilizce yaptığı yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir buçuk saat süren görüşmede, “hakaretleri ve terörle mücadeleyi” vurgulayarak hükümetin basın özgürlüğü politikalarını savundu. CPJ, Erdoğan’ın, “Medyaya asla hakaret özgürlüğü verilmemeli. İnternete her geçen gün daha karşı oluyorum” dediğini belirtti.

GAZETECİ ZAMAN’A MESAJ

Başbakan Ahmet Davutoğlu da heyetle birbuçuk saat süren görüşmesinde, Cumhurbaşkanı ile benzer ifadeler kullandı. Davutoğlu, gazetecileri hedef alan tehditler karşısında ise Economist’in Türkiye muhabirini örnek göstererek şu sözlerle garanti verdi: “Eğer bir gazeteci tehdit altındaysa makamıma başvursun. Koruma sağlarız. Amberin Zaman’a yönelen tehdit bana yönelmiştir.” Amberin Zaman, bu açıklama üzerine attığı tweette şöyle dedi: “@Ahmet_Davutoglu bu sözleri tüm gazeteciler için geçerli ve iktidar medya ilişkilerinde yeni başlangıç olmasını diliyorum.Teşekkürler.”

Bozdağ’dan BM’ye çağrı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise heyetle yaptığı görüşmede “uluslararası alanda internet hakkında özel bir çalışma yapılması gerektiğini” belirtti. IŞİD tehdidi ve çocuk pornosu gibi unsurları vurgulayan Bozdağ, “Bu çalışma, Birleşmiş Milletler ya da benzer bir organizasyonun şemsiyesi altında da olabilir. Uluslararası alanda herkesin birlikte uyacağı kuralları belirlemek, dünya için uygun olur” dedi.

Kılıçdaroğlu uyardı

Heyetle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hükümetin basın özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaları nedeniyle medyada işverenlerin tehdit edildiğini, gazetecilerin işten atıldığını veya otosansüre zorlandığını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de demokrasi ayaklar altından kayıp gidiyor” dedi.



Haşim Kılıç’tan ‘korku iklimi’ uyarısı

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kurumun gündemi değiştiren kritik kararlarından bir gün önce IPI-CPJ basın özgürlüğü heyetine yaptığı açıklamada, Türkiye’de bir “korku iklimi” oluştuğunu belirterek, gazetecilere, “Direnin, pes etmeyin” çağrısı yaptı. Kılıç şöyle konuştu: “Beni endişelendiren konu, Türkiye’de giderek artan kin ve nefret söylemi. Bu iklimin oluşmasında siyaset kurumlarının sorumluluğu var. Bu sorunun siyasi tansiyonun düşmesiyle azalacağını tahmin ediyorum. Korku iklimi gazetecileri de etkiliyor. Temel hak ve özgürlükler konusunda mücadele gerekir. Gazeteciler de direnmeli.” (Not: Açıklamalarının tamamı hurriyet.com.tr’de) Emre KIZILKAYA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!