Sakız dikene oturma raporu

Güncelleme Tarihi:

Sakız dikene oturma raporu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2014 01:10

İZMİR’in Çeşme İlçe Belediyesi, ’sakız gelişim alanı’ ilan ettiği Çiftlik Mahallesi’nde ağaç ve bitki atıklarından elde ettiği organik ağaç gübresini kullanarak sakız ağacı fidanları dikimi gerçekleştirdi. Dalgıç, "Çeşme’de oturma raporu almak için ev sahipleri, evlerinin bahçesine en az bir sakız ağacı dikmeli. Dikim gerçekleşmediği takdirde oturma raporu alınması, elektrik, su ve internet bağlatılması mümkün değil" dedi.

Haberin Devamı

Turizm ve ekonomik değeri yüksek endemik bir bitki olan sakız ağacının doğal yetişim alanı Çeşme’de belediye ekipleri, geçmiş dönemlerde yetiştiriciliğini yapılıyorken farklı ürünlere yönelim olması nedeniyle sayısı azalan sakız ağacı popülasyonunu, artırmak için çalışma başlattı. Yarımadada sakız ağacı yetiştirilmesi konusunda en elverişli bölgelerin başında gelen Çiftlik Mahallesi’nde çevreyolu kıyısındaki alana, sakız ağacı fidanları dikildi. Fidan dikimi etkinliğine Çeşme Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Dalgıç, Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm Şefi Dr. Mehmet Tutar ve Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci katıldı.

DAMLA SULAMA SİSTEMİ DE KURULDU

Haberin Devamı

Köklenmiş sakız fidanlarının gelişimini daha hızlı göstermesi için en uygun dikim dönemlerden Ekim ayının tercih edildiği açıklandı. Ağacın barındırdığı karakteristik özellikler, yetişkin bir sakız ağacının ortalama kapladığı alan, köklerinin gelişimi ve genişlemesi hesap edilerek gerçekleştiren dikimde, ağaçlara can suyu da verildi. Fidanların düzenli sulanması için de alana damla sulama sistemi kuruldu.

ORGANİK GÜBRE KULLANILDI

İlçenin sakız ağacının özelliklerini koruyarak yetiştirilebildiği nadir yerlerin başında geldiğini belirten Başkan Dalgıç, son yıllarda hem belediye hem de çeşitli kurumların yaptığı çalışmalar ve fidan dikimleriyle sakız ağacı sayısının arttığını söyledi. İlçenin öz değerinden sakız ağacının yaygınlaştırmanın Çeşme açısından önemine dikkat çeken Başkan Dalgıç, "Sakızı tekrar bölgemize kazandırmak için gerekli çalışmaları yapacağız" dedi. Ekim sırasında belediye ekiplerince ağaç, dal ve bitki artıklarından üretilen organik gübrenin kullanıldığını belirten Başkan Dalgıç, "Çeşme Belediyesi’nin dikimin yapıldığı Çiftlik mahallesini sakız ağacı geliştirme alanı olarak belirlediğini söyledi. Dalgıç, "Çeşme’de oturma raporu almak için ev sahipleri, evlerinin bahçesine en az bir sakız ağacı dikmeli. Dikim gerçekleşmediği takdirde oturma raporu alınması, elektrik, su ve internet bağlatılması mümkün değil. Yapılan her evle bölgedeki sakız ağacı sayısı da artıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!