Dolar 2.30 TL'yi gördü

Güncelleme Tarihi:

Dolar 2.30 TLyi gördü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 15:56

ABD tarım dışı istihdam verisinin eylül ayında 248 bin kişi çıkmasının ardından dakikalar içinde 2.3050 TL'ye ulaştı.

Haberin Devamı

Piyasalar yurtiçinde bayram havasına girerken yurtdışı gelişmeler başta Türk Lirası olmak üzere birçok yatırım aracında sert dalgalanmalar yarattı.

ABD'de tarım dışı istihdam verisi eylül ayında 248 bin kişi gerçekleşerek 215 bin olan beklentileri çok aştı.

Bunun üzerine dolar dakikalar içinde TL'ye karşı değer kazanmaya başladı. Veri öncesi 2.27 TL'de seyreden dolar verinin açıklanmasının ardından hemen sonra 2.3050 TL'ye kadar çıktı.

Dolar 17:50 itibariyle 2.23040 TL'den işlem görüyor. Dolar böylece 31 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Dolar 2.30 TLyi gördü
ABD ALTINI DA ÇARPTI

Uzmanlar tarım dışı istihdam verisinin ABD için olumlu çıkması durumunda 2.30 TL seviyesinin aşılabileceğini, bir sonraki kritik seviyenin 2.33 TL olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

BİST 100 endeksi ise bayram tatiline girdiği için birinci seansta 74 bin 384 puandan kapadı ve şimdilik ABD verilerinden etkilenmedi.

FAİZ ERKEN ARTACAK ENDİŞESİ
ABD tarım dışı istihdam verileri ABD ekonomisinde güçlenmeye işaret etmesiyle önem taşıyor. ABD ekonomisinin hızlı toparlanması ile Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) 2015 Haziran ayı yerine daha erken faiz artıracağı düşüncesi de güçleniyor. Bu beklenti Eylül ayında TL'nin yüzde 6'ya yakın değer kaybetmesine yol açmıştı. Türkiye ile birlikte Brezilya Reali ve Endonezya Rupisi gibi para birimleri de yüzde 4-7 arasında değer kayıpları yaşamıştı.

2.33 TL SEVİYESİ GÜNDEME GELEBİLİR
ALB Menkul Değerler Ekonomik Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ABD istihdam piyasasında aylardır devam eden güçlenmeye dikkat çekerek doların yükseliş trendinin devam edebileceğini vurguladı. Yeliz Karabulut "ABD'de 8 ayda ortalama 200 bin üzerinde istihdam verisi var. Ayrıca işsizlik verisinin yüzde 5,9'a gerilemesi de dolara olumlu bir ivme kazandırdı. Önümüzdeki günlerde dolarda değer kazancının devam etmesi beklenebilir. Günlük dalgalanma da artıyor. Orta vadede 2.2640 TL seviyesi kırılmadığı sürece yukarı yönlü trend kırılamayacak. 2.30 TL seviyesinin üzerinde kalınması durumunda 2.33 TL seviyesi gündeme gelebilir. Tezkerenin çıkması piyasalarda rahatlatıcı etki yaratsa da sonrasında çatışma ihtimalini gündeme getireceği için siyasi riski artıracak. Bu da doları TL karşısında güçlendirecek bir unsur olabilir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!