Eğitimdeki değişiklikler

Güncelleme Tarihi:

Eğitimdeki değişiklikler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 15:38

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığı’nda küçük bir tura çıktım. Son günlerde art arda yapılan ve herkesi endişelendiren Torba Yasa’yla hayatımıza birden giren değişiklikleri ve nedenlerinin izini sürdüm. Gitmeden önce de eğitimcilerle “siz olsaydınız neler sorardınız” sohbeti yaptım. Onlarca soru ile karşılaştım. Ayrıntılar ana gazetede. Ancak, bir iki ipucu vereyim.

Haberin Devamı

TEOG: TEOG gelecek yıl da var, bu yıl velileri canından bezdiren yerleştirme sisteminde ufak tefek değişiklikler olacak. Ama sistemden vazgeçilmiyor. Bu yıl olmasa da önümüzdeki yıllarda sporcu, sanatçı çocuklar için sevindirci haberler olacak. Belki yaptıkları bir etkinlik, profesyonel spor buraya yansıyacak. Dersler ve sınav şeklinde şimdilik değişiklik yok.

ÜNİVERSİTE SINAVI: Müsteşar Yusuf Tekin, TEOG’un doğru yol olduğu düşüncesinde. Hatta bunu üniversite sınav sisteminde bile uygulamak için hazırlık yaptıklarını, ancak son kararın bu çalışmayı yapan YÖK, ÖSYM ve TÜBİTAK’la ortaklaşa verileceğinini altını çiziyor. Ve Tekin, son zamanlarda yapmadıkları bir şeyi yapacaklarını söyleyerek, “Hangi yıl çıkarsa çıksın o yıl ara sınıfta olanlar bu sisteme dahil edilmeyecek, birinci sınıfa başlayanlar bu sistemle sınava girecek” diyor.

Haberin Devamı

ROTASYON: Eğitimcilerin Torba Yasa’da olup da ayrıntılarını bir türlü bilemediği “rotasyon” maalesef geliyor. Bakanlık ayrıntılar üzerine çalışıyormuş. Bunu da çalıştaylarla yapacak. Bu çalıştaylara da öğretmen, okul yöneticisi, il ve ilçe müdürleri katılacakmış. En az 10 yıllık öğretmenlerin sisteme dahil edilmesi planlanıyor. İl dışı rotasyon düşünülmüyor. İl içinde ve ilçeler arasında yapılması mümkün. Ama bütün bunlar planlama aşamasında. Ayrıntılar daha sonra belirlenecek. Bu arada yaz aylarına kadar öğretmenler rahat. Çünkü, bütün bunların yazın yapılma düşüncesi var.

GELENEĞİ OLAN OKULLAR: Son değişikliklerden sonra herkesin kafasında olan geleneği olan okulların geleceğine yönelik soru işaretlerini de sordum yetkililere. Şimdilik endişelenecek bir şey yok. Bu okullar özelliklerini koruyarak devam edecek gibi. Ara sınıf nakillerinde tabii dokuları bozulmazsa. Aradaki puan farkı çok olan öğrenciler alınmaya devam ederse görünüşte bir değişiklik yapılmasa da okulun yapısının bozulacağı kesin.

DİN DERSİ: Zorunlu din dersine yönelik pek çalışma yok. Her ne kadar programları sürekli değiştiriyoruz dense de ben pek ikna olmadım. AİHM kararı sonrası bence ne kitaplar, ne de program değişecek. Süreç devam ediyor.


BAKMADAN GEÇME!