Kurbanda son uyarı

Güncelleme Tarihi:

Kurbanda son uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2014 01:00

Belediyelerin haftalar öncesinden hazırlıklarını tamamladıkları kurban kesim alanları dışında kurban kesenlere bin 51 TL ceza uygulanacağını hatırlatan yetkililer, istenmeyen görüntülerin oluşmaması için de uyarılarda bulundu: Belirtilen yerler dışında ve çocukların gözü önünde kurban kesmeyin. Kurbanı, korsan ve acemi kasaba emanet etmeyin.

Haberin Devamı

* Korsan kasaplara dikkat
* Sokakta kesene 1051 TL ceza
* Çocukların gözü önünde kesmeyin
* Kurbana eziyet etmeyin
* Eti soğumadan parçalamayın

Başkent’te, bugünden itibaren 4 gün süreyle kurban kesecek olan vatandaşları uyaran Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, korsan kasaplara karşı da dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.
Korsan kasaplar ile kurbanını kendi kesmek isteyen acemi kasapların hayvana hem eziyet çektirebileceğini hem de et israfına neden olabileceği bilgisini veren Yalçındağ, “Her sene yapılan yanlışları görüyoruz. Bayramdan bayrama bıçağı eline alan vatandaşlar acil servisleri doldururken, etin temiz yerde ve usulüne uygun parçalanmaması ise et israfına sebep oluyor” dedi. Yalçındağ konuyla ilgili şöyle konuştu:

Haberin Devamı

ACİL SERVİSLER DOLMASIN

“Kurban yerine kendini kesen insanların oluşturduğu manzaranın ortaya çıkmaması ve hastanelerin acil servislerinin dolmaması için vatandaşların kurbanlarını uzman kesicilere ya da deneyimli kişilere kestirmesi gerekiyor. Acemi kasaplar hem kendilerine zarar veriyor hem de kurbanın eziyet çekmesine neden oluyor. Ayrıca bayram günü eline bıçağı alan korsan kasaplar var, amaçları düzgün bir şekilde kurban kesmek değil, hızlı bir şekilde çokça kurban kesip para kazanmak.

SOKAKTAKİ TEZGAHTA ET ÇEKTİRMESİNLER

Kurban kesimi kadar kesimden sonraki aşamalar da önemli. Etlerin kirlenmemesi için kurbanın kesileceği alanın çok temiz olması gerekiyor. Vatandaşlarımız, kapılarının önleri veya boş araziler yerine belediyelerin hazırladığı alanlarda kesimlerini yaptırmalılar. Kent sakinleri etlerin çekilmesi ve parçalanması için kasaplara gitmeliler. Kesim ve parçalama hataları nedeniyle etin yüzde 5’i israf oluyor. Sokaklara kurulan tezgahlara gidip et çektirmesinler.”

Fazlı Yalçındağ: Kurbanı kestikten ve derisi yüzüldükten sonra etin soğumasını beklemek gerekiyor. Etler eve getirildikten sonra güneş görmeyen bir yerde üst üste konmadan her tarafı soğuyacak şekilde bekletilmeli.

KÜPEYİ ATMAYIN

Ankara Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Adil Adıgüzel, kurbanlıkların kulak küpelerinin nüfus cüzdanı niteliği taşıdığını belirterek, istatistiki verilerin doğru toplanması açısından küpelerin mutlaka görevlilere teslim edilmesi gerektiğini bilgisini verdi.

Haberin Devamı

1051 TL CEZASI VAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bayram için bir dizi önlem aldı. Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunulmayacak, yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 42 bin 232 TL, konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için bin 51 TL idari para cezası uygulanacak.

EZİYET ETMEYİN

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet’in internet sitesindeki açıklamasında Kurban Bayramı’nda herkesi rahatsız eden kurbanlıklara eziyet görüntülerinin önlenmesini isterken “Hayvanlara eziyet ederek kurban kesmekten uzak durmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARIN ÖNÜNDE KESMEYİN

Uzmanlar, çocukların gözü önünde kurban kesimi yapılmasının çocukların psikolojilerine zarar verebileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!