Peşmergenin ele geçirdiği 'hayalet kent': Rabia

Güncelleme Tarihi:

Peşmergenin ele geçirdiği hayalet kent: Rabia
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 12:43

IŞİD'in en önemli lojistik hattı olarak bilinen Suriye ve Irak arasındaki Musul'un Rabia ilçesi dün peşmerge güçlerinin kontrolüne geçti. DHA ekibi yaşanan şiddetli çatışmaların izlerini taşıyan ve hayalet kente dönen Rabia ilçesine girdi.

Haberin Devamı

Irak Şam İslam Devleti'nin Haziran ayında Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak ordu birliklerinin terk ettiği Rabia ilçesi, peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alınmıştı. Ağustos ayında Şengal bölgesine yapılan saldırı sırasında IŞİD'in ele geçirdiği Rabia ilçesi üç gün süren çatışmaların ardından dün peşmerge güçlerinin kontrolüne geçti. Suriye ve Irak'ı birbirine bağlayan yolun üzerinde bulunan ve IŞİD'in en önemli lojistik hattı olan ilçede üç gün boyunca şiddetli çatışmalar yaşandı.

HASTANE BİNASINDA ÇATIŞMA
Peşmerge operasyonunun başladığı Pazartesi günü Suriye sınırında bulunan 16 köyden geri çekilen IŞİD militanları ilk olarak Rabia ilçe merkezinde toplandı. IŞİD'in boşalttığı 16 köyün kontrolünü ele geçiren peşmerge birlikleri, daha sonra uzun menzilli toplarla Rabia ilçe merkezine saldırdı. Peşmergelerin ilçe merkezine ilerlemesi nedeniyle Rabia'da tutunamayan IŞİD militanları dün geceden itibaren Musul ve Suriye'nin kendi kontrollerinde bulunan köylerine geçti. IŞİD'in geri çekilmesinin ardından ilçe merkezine giren peşmerge birliklerine Rabia Hastanesi'nin üst katlarından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu bir peşmerge hayatını kaybederken, biri subay 3 peşmerge de yaralandı. Binada 3 IŞİD militanının tespit edilmesi üzerine yeniden operasyon başlatan peşmergeler hastane çevresini kuşatarak IŞİD militanları ile çatışmaya başladı. Hastane binasından uçaksavar, keskin nişancı tüfeği ve otomatik tüfeklerle saldıran IŞİD militanları ile peşmerge arasında yaşanan çatışma uzayınca koalisyon güçlerinden yardım istendi. Bölgeye gelen bir uçak hastaneyi bombalayarak, peşmergenin içeri girmesini sağladı. Hastaneye giren peşmergeler 3 kişinin cesedine ulaştı. Hastane binasının alınması ile Irak-Suriye sınırındaki en kritik nokta olan Rabia ilçesi tamamen peşmergenin kontrolüne geçti. Hastanenin çatısında keskin nişancının öldürülmesi üzerine peşmerge güçleri kaçan IŞİD militanlarını yakalamak için sıcak takip başlattı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

RABİA'NIN ÇEVRESİ TAMAMEN KUŞATILDI
IŞİD militanlarının Musul'dan Suriye'ye eleman ve lojistik geçişlerini sağladığı Rabia ilçesininin alınması üzerine bölge peşmerge güçleri tarafından ağır silahlarla kuşatıldı. IŞİD'in Suriye veya Musul'dan kuvvet toplayarak yeniden saldırması ihtimaline karşı Rabia ilçesinden Suriye sınır hattına uzanan noktaya kadar çok sayıda tank, uzun menzilli top ve uçaksavar yerleştirildi. İlçe girişinde çok sayıda köyün yandığı ve yıkıldığı görülürken, boşaltılmış olan köylere bölgeye takviye olarak gönderilen peşmergelerin yerleştiği görüldü.

Peşmergenin ele geçirdiği hayalet kent: Rabia

RABİA EN ÖNEMLİ GEÇİŞ NOKTASI
Dün peşmerge güçlerinin ele geçirdiği Rabia ilçesi IŞİD'in Irak ve Suriye'yi birbirine bağlayan en önemli lojistik hatlarından biriydi. Suriye sınırının sıfır noktasında bulunan Rabia ilçesinden geçen yol yine IŞİD'in kontrolünde olan Musul'a gidiyor. Haziran ayında Musul'u ele geçiren IŞİD, Ağustos ayından bu yana Suriye ile olan bağlantısını bu yoldan sağlıyordu. Rabia'nın hemen karşısında bulunan Suriye'nin Tıl Koçer sınır kapısı YPG güçlerinin kontrolünde bulunurken, peşmergenin Rabia ilçesini ele geçirmesi, IŞİD'in en stratejik lojistik yolunu kaybetmesine neden oldu. Peşmerge yetkilileri Rabia'nın ele geçirilmesi ile IŞİD'in Suriye'deki etkisini de önemli oranda yitireceğini söyledi.

RABİA'YA HAVAN TOPLARIYLA SALDIRIYORLAR
Peşmergenin kontrolü ele geçirmesinin ardından geri çekilen IŞİD militanları ise, gittikleri Suriye köylerinden Rabia'ya sık sık havan topu saldırısı düzenliyorlar. DHA ekibinin Rabia'da bulunduğu sırada atılan bir havan topu ilçe merkezindeki bir eve düşerek yanmasına neden oldu. Rabia'nın merkezinde bulunan peşmergelerin de zaman zaman IŞİD militanlarına taciz ateşi açtıkları görüldü.

Haberin Devamı

Peşmergenin ele geçirdiği hayalet kent: Rabia

IŞİD ÇOK SAYIDA BOMBALI TUZAK BIRAKARAK GERİ ÇEKİLDİ
Geri çekildikleri noktalara tuzaklanmış patlayıcılar koyan IŞİD militanları, Rabia'da da aynı yola başvurdu. İlçe merkezinde çok sayıda noktaya patlayıcı madde bırakıldığının tespit edilmesi üzerine, Rabia'da bulunan eski peşmergeler bazı mahallelerde arama-tarama çalışması yaptı. Bu arada çatışmada IŞİD'in Irak ordu birliklerinden aldığı bir panzer de peşmergelerin eline geçti. Peşmergeler Kürdistan bölgesel yönetiminin bayrağını astıkları panzerle Rabia'da sevinç gösterileri yaptı.

RABİA HASTANESİNDE ÜRKÜTÜCÜ MANZARA
IŞİD'in elinde kalan son nokta olan hastane binasının alınmasında önemli rol üstlenen eski peşmergeler DHA muhabirine yaptıkları açıklamada, “Bir şehidimiz vardı. Cenazesini götürürken hastaneden yine bize saldırı oldu. O sırada bir subay yaralandı. Bunun üzerine peşmergelerimiz içeri girmek isterken kanas keskin nişancı tüfeği ile iki arkadaşımız daha yaralandı. Kanas binanın tepesindeydi. Biksi ve doçkaları da vardı. Ancak biz taarruz yaparak binaya girmeyi başardık" dedi.

Haberin Devamı

Rabia'nın merkezinde bulunan ve uçaklar tarafından da bombalanan hastane binasına gidenler ise korkunç manzara ile karşılaştı. Hastanenin içinde IŞİD militanlarına ait cesetler bulunurken, binanın bombardıman sonucu kısmen çöktüğü görüldü. IŞİD militanlarının cesetlerinin binanın değişik yerlerinde olduğu görülürken, militanlara ait çok sayıda yaşam malzemesi de bulundu. Binanın girişinde öldürülen IŞİD militanının Avrupa vatandaşı olduğunu söyleyen güvenlik kaynakları, teröristlerin üstlerinde bulunan telefon sim kartlarının incelenmeye alındığını belirtti. Her katında bir cesedin bulunduğu hastanenin iç duvar ve tavanının da bombardımanda yıkıldığı görüldü. Hastane duvarlarında bulunan binlerce mermi deliği de çatışmaların yoğunlaştığı noktalarda göze çarptı.

Haberin Devamı

PEŞMERGELER SLOGAN ATARAK KUTLADI
Operasyonu yöneten peşmerge komutanı Muhammed Reşit, Rabia'nın çok önemli ve stratejik bir nokta olduğunu belirterek, "Burası IŞİD teröristleri için çok önemli bir geçiş noktasıydı. Burada karargahları vardı ve yaşamsal önemde bir yerdi. 3 gündür burada çatışma devam ediyordu. Biraz önce kahraman peşmergeler teröristlere öldürücü darbeyi vurdu. Düşmanlarımıza gösterdik ki peşmergenin karşısında hiç kimse duramaz. Buraya gelen terör kardeşliği ortadan kaldırıyordu. Bir grubun, partinin gelerek bir halkı özgürleştirmek veya buranın asayişini sağlama konusu değil. Onlar buraya halkları yok etmeye, yaşamı durdurmaya gelmişti. Allah'a ve bu peşmergelere teşekkür ediyorum. Kanlarını dökerek Kürt halkı için savaştılar. Burası onlar için çok önemli bir merkezdi. Rabia IŞİD için stratejik bir noktaydı. Suriye ve Irak arasındaki eleman ve silah nakliyesi yolu Rabia'ydı. Sürekli buradan gelip gidiyorlardı. Onların gelip gittikleri nokta burasıydı. Burası Suriye ve Irak'ın bağlantısı olduğu için çok önem veriyorlardı. Başkan Barzani buranın alınmasına çok önem veriyordu. Başkan Barzani'nin emri ile biz bu önemli merkezi ele geçirdik. 3-4 şehidimiz ve yaralılarımız var. Ancak yine de Allah'a şükürler olsun. Peşmerge olduğu sürece amacımız şudur; Ya Kürdistan ya da ölüm "dedi.
Peşmergeler daha sonra ise 'Yaşasın Kürdistan', 'Yaşasın Başkan Barzani' sloganları atarak Rabia'nın IŞİD'in elinden alınmasını kutladı. Bu sırada hastanenin tepesinde bulunan peşmergeler de silahlarını havaya kaldırıp zafer işareti yaparak, arkadaşlarına destek verdi.

RABİA HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ

IŞİD'in ele geçirmesinin ardından sivil halkın boşalttığı Rabia ilçesi adeta bir hayalet kenti andırıyor. Sokaklarda kimsenin olmadığı şehirde sadece peşmerge birlikleri bulunuyor. Şehrin çıkışında bulunan köylerdeki çok sayıda evin yakıldığı ve yıkıldığı görülürken, yaşanan çatışmaların izleri de halen duruyor. IŞİD'in Rabia girişinde bulunan uçaksavar yüklü bir aracının da çatışmalar sırasında yanarak kullanılamaz hale geldiği görüldü. Çok sayıda evin çatışmalardan hasar gördüğü Rabia yolunda ise IŞİD militanlarının terk ettiği araçlar bulunuyor. Peşmerge güçleri bombalı olabilecekleri şüphesiyle araçlara yaklaşmazken, onlarca araç yol güzergahında park etmiş şekilde bekliyor.

EN GÜÇLÜ AŞİRET LİDERİ ÇATIŞMADAN SONRA RABİA'YA GELDİ
İlçe merkezinin IŞİD'den kurtarılmasının ardından bölgenin en güçlü aşireti olan Şemmar'ın lideri Şeyh Abdullah Yawar da Rabia'ya geldi. Burada DHA muhabirine konuşan Yawar, "Peşmerge güçleri şehrimizi teröristlerin elinden kurtardı. Uzun zamandan beri burayı ele geçirmişlerdi. Burası Musul'a bağlı önemli bir noktaydı. Başkan Barzani ve peşmergelerine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!