İnternetime dokunma kararı

Güncelleme Tarihi:

İnternetime dokunma kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 01:22

Anayasa Mahkemesi, Torba Yasa’yla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın gecikmesinde sakıncalı bulunan hallerde bir internet sitesini 4 saat içinde kapatma yetkisini iptal etti.

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi (AYM) Twitter ve YouTube kararlarından sonra Hükümet’in internete müdahale girişimini ikinci kez engelledi.
CHP, 148 maddelik 6552 sayılı Torba Yasa’daki dört düzenlemeyi AYM’ye taşımıştı. 25 Eylül’de ilk incelemeyi yapan AYM bir hafta sonra dosyayı gündemine aldı ve karara bağladı. AYM, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) “Millî güvenlik”, “kamu düzeninin korunması” ve “suç işlenmesinin önlenmesi” gibi nedenlerle gecikmesinde sakıncalı bulunan hallerde internet sitesi kapatma ve trafik bilgilerini saklama yetkisini iptal etti.

İnternetime dokunma kararı


AİHS’YE AYKIRI

Twitter ve YouTube kararlarını da dikkate alan AYM, TİB’e tanınan bu yetkileri Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı buldu. Anayasadaki düşünce, haberleşme özgürlüğüne ve kişisel verilerin ancak kişinin açık rızasıyla işlenebileceği hükmüne aykırı görülen bu düzenlemeler iptal edildi.
TBMM’den büyük tartışmalarla geçen Torba Yasa, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”a göre TİB’e internet trafik bilgilerini toplama yetkisi ve site kapatma yetkisi veriyordu. TİB, “Suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeninin korunması” gibi sebeplerin bir veya birkaçı nedeniyle başkanın talimatıyla bir internet sitesine erişimi 4 saat içinde yasaklayabilecekti. Bu kararlar 24 saat içinde sulh ceza hakimine sunulacak ve hakim de 48 saat içinde karar verecekti. TİB Başkanı’nın bu yetkisi iptal edildi, yürürlüğü de durduruldu.

KUZU’DAN TEPKİ

AK Partili Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AYM’nin iptal kararına, “Anayasa Mahkemesi’ninkararı yanlış, çok net yanlış. Bundan sonda Türkiye’de kişi hakları, onuru korunamaz. Aç Twitter’ı, bas küfürü. Yol geçen hanı, dümdüz gitsin herkes orada bundan sonra” tepkisini verdi.

Haberin Devamı

AYM’DEN TİB’E TRAFİK CEZASI

Haberin Devamı

mİnternette trafik bilgisi, “Hangi kullanıcının hangi adresi ziyaret ettiği ve ne kadar süreyle o adreste kaldığı” bilgilerini içeriyor. Yasayla bu bilgilerini saklama yetkisi TİB’e verilmişti. AYM, TİB’in bu yetkisini ve hakim kararıyla ilgili mercilere verilmesini düzenleyen bu hükmü de Anayasa’ya aykırı buldu. Hükmün yürürlüğü kararın Resmi Gazete’de yayımlanacağı tarihe kadar durduruldu.a

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!