ABD’den ilk 'tezkere' tepkisi

Güncelleme Tarihi:

ABD’den ilk tezkere tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 22:35

ABD Yönetimi, TBMM’de kabul edilen Suriye ve Irak tezkeresi için “Memnuniyet duyuyoruz” dedi. Washington, önümüzdeki hafta da Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadeleye sağlayacağı askeri katkıyı görüşmek için Amerikan Dışişleri’nin IŞİD Koordinatörlerini Ankara’ya gönderiyor. Konu, İncirlik Üssü.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, TBMM’de kabul edilen Suriye ve Irak tezkeresinden memnun olduklarını belirtirken, Amerikan Dışişleri’nin özel IŞİD temsilcileri emekli Orgeneral John Allen ve yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk’ün de, önümüzdeki hafta Ankara’nın koalisyona sağlayacağı askeri katkıları görüşmek üzere Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Ziyaret sırasında İncirlik NATO Üssü’nün IŞİD mücadelesine sağlayabileceği katkıların ağırlıklı yer tutacağı öğrenildi.

ABD’den ilk tezkere tepkisi
297 OYLA TEZKERE TAMAM

ABD ve Türkiye arasında IŞİD’e karşı mücadele için müzakereler devam ederken, Psaki, günlük basın toplantısında tezkere konusunda şunları söyledi: “Türkiye ile yakın temas halindeyiz. Türk askeri harekâtına izin veren Parlamento kararından menuniyet duyuyoruz. Irak ve Suriye’deki IŞİD tehdidine karşı koymadaki işbirliğimizi ilerletmeyi ele almak için Türk uzmanlarla birçok üst düzey görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmeler devam edecek. Bu işbirliğini güçlendirmeye bakacağız.”

Haberin Devamı

ABD SAVUNMA BAKANI: ÇOK OLUMLU BİR GELİŞME

ABD’den ilk tezkere tepkisi
İRAN’DAN FLAŞ TEZKERE TELEFONU


İNCİRLİK GÖRÜŞMELERİN PARÇASI
Önümüzdeki hafta Türkiye’ye varacak olan Allen, 2011-2013 arası ABD’nin Afganistan’daki kuvvetlerinin komutanlığını üstlenmiş, Afganistan’ın ardından emekli olduktan sonra da geçen ay Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na “IŞİD’e Karşı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi” olarak atanmıştı. Allen’ın yardımcılığına da, daha önce Dışişleri Irak Özel Temsilcisi olarak görev yapan Brett McGurk getirilmişti.

Allen, kritik Ankara ziyaretinden önce dün CNN’e verdiği mülakatta da Türk Hükümeti ile İncirlik konusundaki görüşmelerin halen devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Türkler, koalisyonda rol alma konusuyla ilgilendiklerini çok açık ifade ettiler. Şu anda kendi hükümetleri bunun üzerinde çalışıyor. Yakında Ankara’da olup bunları Türk liderlerle görüşmeyi umuyorum. İncirlik konusunu onlarla konuştuk ama yeniden söylüyorum, bu konuda bir karar alıp bize öyle dönüş yapmalarını bekleyelim. Bu (İncirlik Üssü) şu anda görüşmelerin bir parçası.”

TÜRKİYE NEDEN SONDA
Psaki, beş kenti kapsayan bir koalisyon turu için Allen ve McGurk’ün bugün Bağdat’a vardıklarını açıklarken, iklinin Bağdat’dan sonra Brüksel’e geçeceklerini, daha sonra Ürdün ve Mısır’ı ziyaret edip en son Ankara’ya varacaklarını belirtti. Ankara’nın turun neden sonuna atıldığı konusunda ise Psaki, “Görüşeceğiniz kişilerin takvimine göre çalışırsınız. Bu seyahatin üzerinde bir süredir çalışılıyor. Türkiye ile önümüzdeki günlerde de temasta olacağız. Temas için haftaya olacak bu seyahati beklemeyeceğiz. Hem bölgedeki yetkililerimiz hem de Washington’daki üst düzey yetkililerimiz kanalıyla” dedi. Psaki, TBMM’de kabul edilen tezkerenin de izin verdiği kara harekâtı yetkisi konusunda ise “Düşünülebilecek birçok seçenek var. Türkiye ile görüşmelerimizden önce bir yorumda bulunmayacağım” demekle yetindi.

ARTIK İLERLEME VAKTİ
Türkiye ile 5 Eylül’de Galler’deki NATO Zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan toplantıdan beri süren IŞİD müzakerelerinin geldiği noktayı nasıl gördüğü konusunda ise Psaki şunları söyledi: “Biz Türk Parlamentosu’nun Türk askeri harekâtına izin veren kararını memnuniyetle karşıladığımızı söylerken, Türkiye ve liderleri de, koalisyonda daha önde bir rol oynamak istediklerini belirttiler. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye önemli bir terörle mücadele ortağı ve önemli bir NATO müttefiği. Türkiye’nin (IŞİD’in rehin aldığı) diplomatları nedeniyle haftalar boyunca yaşadığı hassasiyeti anlıyoruz. Şimdi ilerlemeye hazırız. Aktif bir ortak olmak istediklerini belirttiler"

Haberin Devamı

ABD’den ilk tezkere tepkisi
ALMAN BASININDA TEZKERE YORUMLARI



ÖNCELİKLER AYNI MI
Psaki, ABD ve Türkiye’nin IŞİD’i bölgede öncelikli tehdit görmede aynı düşünüp düşünmedikleri sorusuna ise “Türkiye IŞİD tarafından ortaya konulan tehdidi anlıyor. Bu soruyla ilgili daha fazla yorum için sizi onlara (Türkiye) yönlendiririm.” diye cevap verdi. Psaki, dünkü basın toplantısında da, Türkiye ile IŞİD’e karşı mücadelede koalisyona yapacağı katkıları görüşmeye devam ettiklerini belirterek, Allen ve McGurk’ün Türkiye'deki temaslarında ele alacakları konulara ilişkin şöyle konuşmuştu: “Türkiye, IŞİD’e karşı mücadelede IŞİD’in meşruiyetinin ortadan kaldırılmasında rol üstlenebilir. Türkiye birçok alanda rol oynayabilir. Şüphesiz, yabancı savaşçıların akışı konusu, bunun yanında teröristlerin finansmanı ve aşırılık ideolojisiyle mücadelenin yanı sıra (Türkiye’nin) askeri angajmanının ne olacağı görüşülecektir.”

UYB’Yİ DÜŞÜNMÜYORUZ
“Askeri angajman konusunda isteğiniz, İncirlik Üssü’nün Suriye ve Irak topraklarına askeri saldırılar yapılması için kullanılması mı?” sorusu üzerine ise Psaki, “Parlamentoya gönderilen tezkere geniş seçenekler içeriyor. Türkiye’nin spesifik olarak hangi roller üstlenebileceği konusunun görüşülmesini askeri ekibimize ve Orgeneral Allen ile Büyükelçi McGurk’e bırakıyorum” demişti. Görüşmelerde Türkiye’nin Suriye içinde uçuşa yasak bölge (UYB) oluşturulmasına yönelik teklifinin de ele alınıp alınmayacağı sorusuna ise “Bu, Türkiye’nin kamuoyu önünde belirttiği bir husus. Aktif olarak değerlendirdiğimiz bir şey olduğunu söylersek doğru olmaz ama onların ihtiyaçları ve istekleri noktasında görüşme şüphesiz olacaktır” yanıtını vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!