Yakıtlı araç yasak

Güncelleme Tarihi:

Yakıtlı araç yasak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2014 21:29

Kamunun araç kiralamasına Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun uyarısından sonra yeni sınırlamalar getiriliyor. Araçlar artık yakıt bedeli hariç olarak kiralanacak. Bu önlemle kamu 100 milyon lira tasarruf edecek.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun eleştirdiği taşıt kiralamalarına yeni sınırlamalar geldi. Artık kamu kurumları araçlarını yakıt dahil olarak kiralayamayacaklar. Ancak taşıtlar yakıt hariç şoförlü veya şoförsüz kiralanabilecek. Araçlarını yakıt dahil kiralayabilecek ise iki kurum var. Bunlar Cumhurbaşkanlığı Genel Sektereterliği ile TBMM Genel Sekreterliği. Kiralanacak araba da kasko değerinin yüzde 2’sini aşamayacak. Diyelim ki arabanın değeri 30 bin lira kasko değeri de 25 bin liraysa aylık 500 liraya kiralama yapılacak. Bu yolla yaklaşık 100 milyon liralık tasarruf sağlanacağı tahmin ediliyor.

AYLIK 535 LİRA

Bakanlar Kurulu’nun dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller’in 6. maddesi “Taşıtlar şoförlü veya şoförsüz, yakıt hariç, olarak edinilebilecektir” şeklindeki düzenleme yapıldı. Şoför giderleri dahil taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli bu yıl itibariyle 535 lira olarak belirlendi. Kasko değerinin yüzde 2’lik oranını idareler ve taşıt cinsleri itibariyle yüzde 20’ye kadar artırmaya ve eksiltmeye Maliye Bakanlığı yetkili olacak. Sözleşmesi süren araçlar sözleşme bitimine kadar bu değişiklikten etkilenmeyecek.
Aynı karara göre başbakan, bakanlar, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay başkanları, il valileri, Diyanet İşleri Başkanı gibi makamlarda bulunanların kullanacağı araçlar satın alınacak.

Haberin Devamı

15 BİN ARAÇ KAMUDA KİRALIK

KAMUDA kiralık 15 bin taşıt olduğu tahmin ediliyor. 2012’de 158.7 milyon lira olan taşıt kiralama gideri, 2013’te 220 milyon lira oldu. Bu yıl ocak-ağustos döneminde 217 milyon liraya ulaştı. Kamunun satın almış olduğu taşıt sayısı ise 91 bin 286. Başbakanlık, Emniyet gibi genel kamu kuruluşlarının taşıt sayısı 80 bin 368, özel bütçeli kuruluşların 7 bin 371, yükseköğretim kurumlarının 3 bin 427 ve düzenleyici kuruluşların da 120 adet taşıtı var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!