Su kavgası mahkeme yolunda

Güncelleme Tarihi:

Su kavgası mahkeme yolunda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2014 01:10

Başkan Melih Gökçek ile CHP’li Aylin Nazlıaka arasında bir süredir karşılıklı iddia ve polemiklerle süren musluk suyu kavgası, mahkemelik oluyor. Nazlıaka, ‘Ankaralıları sağlıksız su içmeye mecbur etti’ gerekçesiyle Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu. Gökçek ise, ‘Ankaralıları tedirgin ediyor’ diyerek, Nazlıaka hakkında dava açacağını söyledi.

Haberin Devamı

Başkent’te uzun bir süredir devam eden su polemiği, dün de karşılıklı iddialara sahne oldu.
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, sabah saatlerinde Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği Ali Çetin ile birlikte Ankara Adliyesi’ne giderek, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu. Nazlıaka ayrıca, ASKİ’nin su analizleri konusunda akreditasyonunun iptal edilmesi gerektiğini savundu.
Aynı saatlerde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde Ankara Valiliği’ne gönderdiği Başkent ilçelerinin suyuyla ilgili rapora açıklık getirmek için basın toplantısı düzenleyen Gökçek de, “Akredite olup olmamamıza karar verecek olan sayın Nazlıaka değil” açıklamasını yaptı. Gökçek toplantıda özetle şunları söyledi:

AKREDİTE DEĞİL

Haberin Devamı

“ASKİ’ye, Türk Akreditasyon Kurumu (Türkak) tarafından akreditasyon verildi. Ankara’daki en mükemmel cihazlar bizdedir. Mesela Türkiye Halk Sağlığı Kurumu akredite değildir, akreditesi iptal edilmiştir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun söylemiş olduğu şeyler akredite olmadığı için ikinci derece anlamlı şeylerdir. Siz gidip özel bir laboratuvara yaptırsanız ne anlam taşıyorsa odur. Ankara’daki kamu kuruluşları arasındaki akredite kuruluş ASKİ ve yeni akreditasyon alan Çevre Bakanlığı’dır.

YARIN İSTİFA EDERİM

Bu kadar açık veriler ortadayken Ankara’nın suyunun kirliliği iddia edilebilir mi. Bir ara Ankara’nın suyunda arsenik olduğunu iddia etmiş. İvedik Arıtma Tesisi’nde Dünya Sağlık Örgütü’nün ortaya koyduğu maksimum rakamı geçen bir arsenik söz konusuysa ben belediye başkanı olarak yarın istifa ederim, ispat edemezse sayın Aylin Nazlıaka milletvekilliğini bırakır mı. Ali Çetin ve sayın Aylin Nazlıaka hakkında kesinlikle dava açacağız. Ankaralıları tedirgin etmeye hakları yok.”

NAZLIAKA: DAMACANA ŞİRKETLERİNE YATIRIM YAPIYOR

ASKİ laboratuvarında yapılan analizlerin doğru olmadığının ortaya çıktığını kaydeden Nazlıaka da Adliye önünde şöyle konuştu:
“ASKİ’nin akreditasyonunun ivedilikle iptal edilmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamayla Ankara’nın suyunun kirli olduğunu çok net bir şekilde ifade etti. Gökçek suçlarının telaşı içinde olayı örtbas etmeye çalıştı. Önümüzdeki günlerde farklı belgeler de açıklayacağız. Kendisi ağzını musluğa koyup Ankara’nın şebeke suyu temiz derken, ortaya çıktı ki damacana şirketlerine yatırım yapıyor. Şu an Ankara’da 10 damacana şirketinin dördünü satın almış diğer üçüyle de pazarlık içinde. Ey Gökçek Ankara’nın suyu temizdi neden damacana sektörüne yatırım yapıyorsun.”

Haberin Devamı

ODALAR: İSHAL PATLADI

Öte yandan Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi ve Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi de Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nın raporuyla ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı. Ankara Tabip Odası’nda düzenlenen toplantıda, “8 Eylül’de yaptığımız basın açıklamasında söylediğimiz, ‘Ankara’da ishal vakalarında Ağustos ayında bir yükseliş olduğu’ yönündeki iddialarımız, bu rapor ile kanıtlanmış ve ishal söylediğimiz gibi patlamıştır. Raporda yer alan mineral değerleri, ileriye dönük olarak Ankara’da ishal dışında ciddi sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğini göstermektedir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!