AMB faizlere dokunmadı, varlık alım başlangıç zamanı belli oldu

Güncelleme Tarihi:

AMB faizlere dokunmadı, varlık alım başlangıç zamanı belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 16:05

Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasaların yakından takip ettiği kritik faiz kararını verdi. Banka faiz oranlarını değiştirmezken AMB Başkanı Mario Draghi varlık alım programının en az 2 sene süreceğini carlığa dayalı menkul kıymet alımlarının bu sene son çeyrekten itibaren başlayacağını belirtti. Açıklamaların ardından euro yükseldi.

Haberin Devamı

Banka politika faizini değiştirmeyerek beklendiği gibi yüzde 0.05'te tuttu. AMB mevduat faizini de değiştirmeyerek bulunduğu eksi yüzde 0.20 seviyesinde bıraktı.

Reuters anketine katılan ekonomistler, AMB'nin politika ve mevduat faizini bulunduğu seviyede bırakmasını bekliyorlardı. AMB 4 Eylül'deki toplantısında politika faizini 10 baz puan düşürerek yüzde 0.05'e indirmiş, mevduata uygulanan faizi de 10 baz puan düşürerek eksi 0.20'ye çekmişti.

VARLIK ALIM PROGRAMLARI EN AZ 2 SENE SÜRECEK
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, faizlerde değişikliğe gidilmeyen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, teminatlı tahvil alımının Ekim ortasında ve varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alımının dördüncü çeyrekten itibaren başlayacağını söyledi.

Draghi programların en az iki yıl süreceğini ve merkez bankasının bilançosu üzerinde kayda değer etkisinin olacağını, bilançonun 2012 dönemine yaklaşacağını sözlerine ekledi. Draghi alım miktarı üzerinde net bir rakam söylemezken uzmanlar 2012 bilanço rakamlarına ulaşılması için 1 trilyon dolarlık VDMK ve ipotekli tahvil alımı yapılabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

EURO YÜKSELİYOR
Varlık alım programının detaylarının açıklanmasıyla birlikte euro değer kazanmaya başladı. Euro, Sterlin karşısında 1 haftanın en yüksek seviyesine çıkarken Euro/dolar paritesi de 1.2655'e yükseldi. Parite 1,2571 ile iki gün önce son 2 yılın en düşük seviyesine gerilemitşi. Bir ara 2,8695 TL'ye kadar gerileyen euro 2,88 sınırına dayandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!