İETT'ye otobüs alımına ilişkin dava

Güncelleme Tarihi:

İETTye otobüs alımına ilişkin dava
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 14:17

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 14 sanığın, 2005'te İETT'ye otobüs alımına ilişkin ihalenin kanuna aykırı ve usulsuz olarak yapıldığı iddiasıyla "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılandığı davaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, "otobüs alım ihalesi sonucunda kamu ve şahıs zararı oluşmadığı kanaatine varıldığı" belirtildi.

Haberin Devamı

İstanbul 80. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar katılmazken müşteki Cemal Acar hazır bulundu. Duruşmada sanıkları avukatları temsil etti. Duruşmada, 15 sayfalık bilirkişi raporunun dosyaya ulaştırıldığı tutanağa geçirildi.

İki Sayıştay uzman denetçisi ve bir serbest muhasebeciden oluşan bilirkişilerce hazırlanan raporda, “Kamu İhale Kurumu'nun iptal kararının, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve mal alım ihaleleri yönetmelik hükümleri ile örtüşmediği, otobüs alım ihalesi sonucunda kamu ve şahıs zararı oluşmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" denildi.

Bilirkişi raporuna karşılık beyanı sorulan müşteki Cemal Acar, raporu kabul etmediğini ve bu raporun usule uygun olmadığını belirterek, "Böyle bir bilirkişi raporu usul ve yasaya uygundur diyen bir mahkeme varsa derhal görevden çekilmesi gerekir" dedi.

Haberin Devamı

"TOPBAŞ'IN DİNLENİLMESİNDEN VAZGEÇİLSİN"

Söz alan Kadir Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer, bilirkişi raporuna karşı bir diyeceği olmadığını ifade ederek, müvekkilinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları dolayısıyla yurt dışında bulunduğunu kaydederek, mazeretli sayılmasını istedi. Müvekkili Topbaş ve diğer sanıklarla ilgili, bilirkişi raporu ve toplanan delillere göre beraat kararı verilmesini isteyen Biçer, “Bu nedenle de Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 193/2. maddesi nazara alınarak müvekkilimin dinlenilmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Müvekkilimin daha önce idari soruşturma kapsamında müfettişe beyanda bulunmuştur ve farklı bir beyanı olmayacaktır" diye konuştu.

Diğer 12 sanığın avukatı Abdullah Buladı, bilirkişi raporunun, müştekinin iddia ettiği hiç bir hususu içermediğini ve davada hesaplanmış herhangi bir zarar rakamı olmadığını savunarak, müvekkillerinin beraatını talep etti. Beyanda bulunan diğer sanıkların avukatları da müvekkillerinin beraatini istedi. Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Kadir Topbaş'ın mazeretini kabul ederek, kendisine duruşma gününü belirtir davetiye gönderilmesine hükmetti.

Topbaş'ın duruşma tarihinden önceki bir günde mahkemeye müracaat etmesi durumunda savunmasının alınmasına, ardından dosyanın esas hakkında görüş için savcılığa gönderilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Haberin Devamı


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 4 kişi müşteki sıfatıyla yer alıyor. İETT Genel Müdürlüğü'nün 2005'te açtığı 500 otobüs alım ihalesinin usulsuz ve kanuna aykırı yapıldığı öne sürülen iddianamede, sanıkların "görevi kötüye kullanma" suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.

-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!