ABD'den İsrail'e çok sert eleştiri

Güncelleme Tarihi:

ABDden İsraile çok sert eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 00:39

ABD yönetimi, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 dönüm araziye el koymasını kınayarak, bu gelişmenin, "İsrail'i en yakın müttefiklerinden bile uzaklaştıracağı ve Filistinlerle barış çabalarına bağlılığı konusunda soru işaretleri uyandıracağı" mesajını verdi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, ABD'nin, İsrail'in Doğu Kudüs'teki bu hassas bölgeye yönelik planlarını ilerlettiğine dair haberlerden "derin endişe duyduğunu" belirtti. Earnest, bu adımın, İsrail'in dile getirdiği, Filistinlilerle bir daimi statü anlaşmasını müzakere etme hedefine aykırı düştüğünü ve bu bölgede ihale ya da inşaatlara girişilmesi halinde bunun "çok rahatsız edici" bir mesaj vereceğini kaydetti.

Sözcü Earnest, "Bu gelişme, sadece uluslararası camiadan kınama almaya yarar, İsrail'i en yakın müttefiklerinden bile uzaklaştırır, sadece Filistinlilerle değil, (İsrail) Başbakan Netanyahu'nun ilişkiler inşa etmek istediğini söylediği Arap hükümetleriyle de olan atmosferi zehirler. Ayrıca İsrail'in Filistinlilerle müzakere edilmiş barışçıl bir çözüme olan nihai bağlılığı konusunda soru işaretleri yaratır" dedi.

ABD'nin ayrıca, İsrailli Yahudi yerleşimcilerin Doğu Kudüs'te Filistinlilerin yaşadığı Silvan'daki binalara el koymasını kınadığını belirten Earnest, bu el koymanın, "tanımı gereği gündemi İsraillilerle Filistinliler arasındaki gerilimleri kızıştırmak olan bir dernekle bağlantılı bireylerce" yapıldığını belirtti. Earnest, "Bu dernek tarafından girişilen provokatif eylemler, gerilimin zaten yüksek olduğu bir zamanda gerginliği sadece daha da artırır. Kudüs'ün nihai statüsüne önceden hüküm verilemez ve bu sadece taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla meşru şekilde belirlenebilir. Bu hassas zamanda, tarafları, güveni yeniden oluşturmaya, sükuneti teşvik etmeye ve barış yoluna geri dönmeye yönelik çabalarını ikiye katlamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün Netanyahu ile Beyaz Saray'daki görüşmesinde, konuyla ilgili ABD'nin kaygılarını gündeme getirdiğini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de "Bu gelişme, sadece uluslararası camiadan kınama almaya yarar' derken, siz kınıyor musunuz peki?" sorusu üzerine, "Evet, (bu gelişmeyi) kınıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY'DA OBAMA İLE NETANYAHU GÖRÜŞMESİ
ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze saldırılarının ardından ilk kez Beyaz Saray'da görüştü.

Haberin Devamı

Obama ve Netanyahu, Oval Ofis'te gerçekleşen görüşme öncesi gazetecilere kısa açıklamada bulundu. Obama, ABD ile İsrail arasında "kırılmaz bir bağ" olduğunu vurgulayarak, "İsrail'in güvenliğine yönelik Washington'ın sarsılmaz taahhüdünü" tekrarladı. İsrail'in yaz aylarındaki Gazze'ye yönelik saldırılarına değinen Obama, bu dönem boyunca Gazze'de yaşanan gelişmelerden "derin endişe" duyduklarını kaydetti. Obama, roket saldırılarına karşı oluşturulan "Demir Kubbe" olarak bilinen füze savunma sistemine sundukları katkıyı anlattı.

Statükoyu değiştirmek için yeni yollar bulmaları gerektiğini belirten Obama, "Hem İsrailli vatandaşları evlerinde, öğrencileri okullarında olası roket saldırılarından güvende kılacak hem de Filistinli çocukların öldürülmesi trajedisini sona erdirecek şekilde statükonun değişmesi için yollar bulmalıyız" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Obama, Netanyalu ile Gazze'nin yeniden inşa edilmesinin yanı sıra İsrail ile Filistinliler arasında daha sürdürülebilir bir barış sağlama arayışını ele alacakları bilgisini verdi.

Terör örgütü IŞİD'i zayıflatıp yok etme ve aşırıcılık gibi konuları konuşacaklarını da belirten Obama, sadece İsrail için değil hem ABD hem de dünya toplumu için büyük öneme sahip İran'ın nükleer programını da görüşeceklerini dile getirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu da kendilerinin zor dönemlerinde verdiği destek için Obama'ya teşekkür etti.

Birçok zorluğu bünyesinde barındıran Ortadoğu'nun "kesinlikle yeni bir Ortadoğu" olduğu nitelendirmesinde bulunan Netanyahu, yeni tehditlerin ortaya çıktığı bölgenin aynı zamanda yeni fırsatlara da kapı araladığını kaydetti.
İsrail'in, IŞİD'i yok etmek için Washington liderliğindeki girişimleri desteklediğini ifade eden Netanyahu, İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemeye dönük çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İran'ın, Obama'nın uygulanmasını için çalıştığı ağır yaptırımları kaldırmak istediğine değinen Netanyahu, Obama'ya, "Liderliğiniz altında bunun olmayacağını ümit ediyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!