Bayramın tadı kaçtı

ELEKTRİĞE ve doğalgaza zam geldi ya...

Haberin Devamı

Kurban Bayramı öncesinde iğneden ipliğe ulaşacak bu zam bayramın keyfini kaçırdı. Kış mevsimine girerken, vatandaşı kara kara düşünmeye sevk ettiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ‘zamları’ zulüm olarak nitelendirdi.
Özkes, “Kurbanlıklar bu yıl ‘%25–40 arasında pahalanmıştır. Geçen yıllarda kurban kesip de bu yıl pahalılık nedeniyle kurban kesemeyenlerin günahı vebali iktidarın boynunadır. İstanbul’un Avrupa yakasıyla, Anadolu yakası arasında büyükbaş kurbanlıklarda 1-2 bin fiyat artışı farkı var.
İslam dünyasının hiçbir yerinde böyle ucube bir uygulama yoktur.
Konya İl Müftüsü’nün ‘Aldığın kurbanın fiyatı oranında sevabın artar, ne kadar pahalı kurban alırsan o kadar sevap kazanırsın’ sözlerini eski bir müftü olarak asla onaylamıyorum. İslam’la kapitalizmi bu kadar kol kola, iç içe geçirmek ciddi bir yanlıştır. ‘Ne kadar para, o kadar sevap’ anlayışını asla onaylamıyorum” dedi.

Haberin Devamı


GÜNAH BABASI AKP


Özkes, IŞİD üzerine de şunları söyledi:
“İki yıl önce IŞİD diye bir şey yoktu. Nereden çıktı? Davutoğlu’nun ‘Stratejik derinliğinden’ neşet etti, doğdu. Dolayısıyla IŞİD’in günah babası AKP’dir. Ülkeyi pazarlayanlar şimdi de Mehmetçiğin kanını pazarlama çabasına girmişler. Kara harekâtı olur mu, olmaz mı o görüşülecek. Öyle bir arzuları varsa AKP’nin oyları ile muhtemelen kabul edilecek ama zengin parayı bastırıyor bir gün bile askerlik yapmıyor ama fakir fukaranın çocukları savaşa gönderilme gibi bir tartışma var. Benim önerim Bilal’in öncülüğünde kefen giyen AKP’li gençler savaşa gitsinler.
Tezkerenin boyutları açık seçik olarak ortada değil. Dolayısıyla şu anda, bugünkü oylamada ‘Ret veya evet vereceğiz’ diyemeyiz. Bir görelim. Ama bizim esasımız yurtta sulh, cihanda sulhtur. Tezkerenin içeriği ne, onu bilmiyoruz ama Mehmetçiğimizin birilerinin keyfine göre kanının dökülmesini istemiyoruz.”


Doğalgaza 12 yılda % 355 zam


ELEKTRİK ve doğalgaza yapılan zamları önümüzdeki aylarda yenileri izleyecektir” diyor Elektrik Mühendisleri Odası ve geleceği ‘kötü’ okuyor:
“Enerji fiyatlarının artmadığı gibi gerçekdışı ifadeleri sıkça kullanan bu iktidar döneminde doğalgaz fiyatları %355 oranında artmıştır. Zam oranı 2011 Eylül fiyatlarına göre %67.7, 2012 Mart ayına göre %45.8, son zamdan önceki 2102 Eylül ayına göre ise %21.5 düzeyindedir. Doğalgaz, elektrik ve bu enerji girdisini kullanan sektör ürünlerine yeni zamlar kapıda.
Konutlarda doğalgaz metreküp fiyatı Ankara ve İstanbul’da 1.18-1.20 TL düzeyine yükselecektir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yapılan bu zammın üç ay süreyle geçerli olacağını söylemesi, ocak ayında yapılacak yeni zamların habercisidir.”

Haberin Devamı

Hokkalı elektrik zammının arkasından bakın ne çıktı

ELEKTRİK Mühendisleri Odası açıklıyor:
AKP iktidarının, susuzluk ve dünyada dolar artışına dayandırdığı elektrik zammının altından yine kayıp kaçak oyunu çıktı. Konutların elektrik fiyatlarına yüzde 9 olarak yansıyacak zammın %51.6‘sı kayıp ve kaçak bedelindeki artıştan kaynaklandı. Elektrik alış maliyetini gösteren çıplak elektrik fiyatı mevcut tarifeye göre yalnızca %5 artarken, kayıp ve kaçak bedeli ise %39.76 arttırıldı. Böylece kayıp ve kaçak bedelinin birim kilovat saat elektrik tarifesindeki payı, konutlar için %11.67‘den yeniden %14.97‘ye kadar yükseltilmiş oldu. Tarifedeki kayıp ve kaçak payı alçak gerilim sanayi abonelerinde yüzde 17.73‘e kadar çıktı. Hükümetin bayram hediyesi elektrik zammıyla 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik gideri ise 90 lirayı aştı. (Ayrıntıları emo.basin@emo.org.tr’de okuyabilirsiniz.)

Haberin Devamı

‘Sessiz insanlara’ bu zam çok olmuş


Kalite düşerken zam geldi

-YAŞLI bakımevinde kalan bir yakınının şikâyetlerini dile getiren Mesut Akay bakın neler yazıyor: Önceleri Çalışma Bakanlığı’na bağlı olan (SGK) devlete ait yaşlı bakımevleri bir süre önce Aile Bakanlığı’na devredildi ve ne oldu ise ondan sonra oldu. Bu bakımevlerinde kalanlar için kalite düştü, işler günden güne kötüye doğru ilerlemeye başladı.
Bu bakımevleri 2004 yılında adeta 5 yıldızlı bir yer iken günümüzde nerede ise 2 yıldızlı hale geriledi. Ankara Balgat’taki 75 Yıl Huzur ve Bakımevi ile artık Bakanlık hiç ilgilenmiyor. Hatta servis ve ambulans bile sağlanamaz hale geldi; doktor istihdamı kalktı, personel yetersiz, ödenekler azaldı. Kısacası Aile Bakanlığı yaşlılarına bakmamak adına tavır aldı. Burada yaşayanların çoğu önceki zamanlarda devlete hizmet etmiş, profesör, milletvekili, asker, yüksek dereceli memur ve yakınları, hepsi de aydın insanlar olduğundan olayları da yakinen takip ediyorlar, ama günümüzdeki iktidar uygulamaları nedeniyle sessiz kalmak zorunda hissediyorlar.
Ağustos ayında, temmuz ayından geçerli olmak üzere kalanların oda fiyatlarına yüksek oranlı bir zam yapıldı. Maaşlarına yapılmayan oranda yapılan bu zam, çoğu sağlık sorunları yaşayan, bu nedenle de çok para harcayarak kalan yaşlıları mağdur etti. Üstelik de bu fiyatlar, daha önce basında çıkan fiyatlar aldatıcı, oysa gerçek rakamlar hiç de öyle değil... Milliyet’te 23 Ağustos’ta çıkan tarifeler, Ankara 75 Yıl için hiç de doğru değil.

Haberin Devamı

YENİ ÜCRETLER

Stüdyo daire kişi başı: Eski fiyat 812 TL, yeni fiyat 925 TL. A tipi daire eski fiyat 973, yeni fiyat 1100 TL. B tipi daire: Eski fiyat 875 TL, yeni fiyat 1000 TL. Özel bakım odası 800 TL’den 953 TL oldu. (Bu oda parasının dışında ödenen ücret.)
Orada kalan yaşlılar durumun düzeltilmesini, zam oranının düşürülmesini ve kalitenin yeniden eski düzeye getirilmesini talep ediyorlar. Orada kalan yakınımın dileğiyle durumu size yazdım; umarım dile getirilir.”

Biliyor musunuz?

-CUMHURİYET’in kuruluş döneminde ulusal eğitime büyük emek vermiş Nafi Atuf Kansu adına torunları tarafından ilk kez bu yıl konulan Eğitbilim Özendirme Ödülü’nün Zeki Sarıhan’ın ‘Milli Mücadelede Maarif Ordusu’ ve Doç. Dr. Ömer Adıgüzel’in ‘Eğitimde Yaratıcı Drama’ adlı kitapları ile Dr. Hasan Özcan’ın eğitbilim konusundaki tezine verildiğini...
-CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, geçen mart ayında Niğle Ulukışla’da, bir astsubay ile bir polisi şehit eden, bir vatandaşı da öldüren 3 IŞİD üyesinin tutuklanmalarına karşın zanlılar hakkında davanın hangi aşamasında olduğunu sorarak, “Zanlılar hâlâ Sincan Cezaevi’nde midir; değiller ise nereye nakledilmişlerdir?” diye sorduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları