Peşmerge ve ÖSO tartışması

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge ve ÖSO tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 01:00

IRAK ve Suriye için hazırlanan tek tezkerede “Yabancı ülke silahlı kuvvetleri” yerine “Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’ye gelmesi” ifadesinin yer alması ilginç bir tartışmaya neden oldu.

Haberin Devamı

Bazı uzmanlar ‘ülke’ ibaresi konulmadan ‘yabancı silahlı kuvvetler’ ifadesinin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Silahlı Kuvvetleri olan Peşmerge’nin Türkiye üzerinden geçiş yapabilmesine ve Suriye’de Türkiye’nin destek verdiği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı muhalif Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) eğitim verilmesine ‘teorik’ olarak olanak tanıdığını savundular.

TEORİDE MÜMKÜN OLABİLİR

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, “Hükümetin Peşmerge’nin geçişine izin vereceğini düşünmüyorum ama tezkeredeki ifadeden dolayı bu teorik olarak mümkün” dedi. Askeri ve güvenlik konularında uzman TEPAV araştırmacısı Ali Nihat Özcan, “Peşmerge, Irak Anayasası’na göre ülkenin anayasal bir kurumu. Tezkere bu nedenle Peşmerge’nin geçişine ve ÖSO’nun eğitilmesine imkân verebilir. Tezkere bölgeye ilişkin siyasi, askeri her türlü hedefte kullanabilir” dedi.

ANAYASAL İFADE

1 Mart Tezkeresi’nin hazırlanmasında önemli rol üstlenen emekli Büyükelçi ve eski MHP Milletvekili Deniz Bölükbaşı bu görüşlere karşı çıktı: “Yabancı silahlı kuvvetler, anayasal bir ifadedir. İncirlik ve diğer bazı üslerin yabancı ülke(ler) askerlerince kullanılması kastedilmektedir. 1 Mart Tezkeresi’nde de ‘yabancı silahlı kuvvetler’ ifadesi var.” Askeri kaynaklar da benzer görüşü dile getirerek, “Yabancı silahlı kuvvetler anayasal bir ifadedir ve neyi kastettiği bellidir” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!