CHP-HDP ret, AK Parti ve MHP kabul

Güncelleme Tarihi:

CHP-HDP ret, AK Parti ve MHP kabul
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 01:00

HÜKÜMETİN, Suriye ve Kuzey Irak tezkerelerini birleştirerek TBMM’ye gönderdiği yeni tezkere bugün görüşülüyor.

Haberin Devamı

1 Mart Tezkeresi’ndeki gibi ‘Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’ye gelmesi’ için hükümete yetki verilmesini içeren tezkereye, AK Parti’den bu kez toplu itiraz beklenmiyor.

TEZKERE MESAİSİ


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dünkü Meclis’i açış konuşmasında, Suriye ve Irak’ta yaşananlardan örnekler verdikten sonra “TBMM’nin gündemine gelen tezkerenin bu anlayış doğrultusunda değerlendirilmesini bekliyorum” dedi. Erdoğan’ın yanı sıra, Başbakan Ahmet Davutoğlu da dün Güneydoğu Bölgesi milletvekillerine olduğu gibi bugün de Doğu Bölgesi milletvekillerine tezkerenin gerekçelerini anlatacak. Tezkere bugün saat 14.00’de Genel Kurul’da görüşülecek. CHP ve HDP’nin karşı olduklarını açıkladıkları tezkereye, AK Partililerin yanı sıra MHP’liler de destek veriyor.

1 MART TEZKERESİ

Irak’taki krizin ardından hükümet, 25 Şubat 2003’te Meclis’e “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması için hükümete yetki verilmesine ilişkin” tezkere sunmuştu. Oylamaya 533 milletvekili katılmış; 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oyu kullanılmıştı. Ancak ‘evet’ oylarının ‘hayır’ oylarından fazla olması tezkerenin kabul edilmesine yetmemişti. Anayasa’nın 96’ncı maddesinin, “Toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verilmesi” hükmüne göre en az 268 kabul oyu olması gerektiğinden tezkere reddedilmiş sayılmıştı.

BUGÜNKÜ DURUM

Bugün ise Meclis’te AK Parti 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor. Hac nedeniyle çoğunluğu AK Parti’den olmak üzere 50 dolayında vekil bugünkü tezkere oylamasına katılamayacak. Tezkereye destek vereceği belirtilen MHP ile birlikte AK Parti’nin toplam oyu 364’e ulaşıyor. Bu durumda muhalefet cephesinin oyu 172’de kalıyor. Tezkereyi destekleyen 2 partinin 364 vekilinden 300’ü ile muhalefetin 172 milletvekilinin katılması durumunda tezkerenin kabulü için 237 oy yeterli oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!