Torba tezkere 1 Mart’tan ağır

Güncelleme Tarihi:

Torba tezkere 1 Mart’tan ağır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 01:00

TBMM’ye gönderilen Irak ve Suriye tezkeresi muhalefetin tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Görüşler şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu (CHP GenelBaşkanı)

Sadece IŞİD terör örgütü ile mücadele için... Uluslararası beklenti de bu yönde. Sadece bununla mücadele etme yönünde bir teklif gelseydi buna evet diyecektik. Başka terör örgütleriyle ilgili, ‘biz müdahale edeceğiz, Batılılarla beraber aynı çerçevede mücadele edeceğiz’ deselerdi, bir sorunumuz yoktu. Ama tezkereye şöyle bir baktığımızda, sanki IŞİD terör örgütü işin perdesi ama ‘Suriye ile nasıl mücadele edeceğiz?’ Bu anlayışla geldiğini görüyoruz. O açıdan doğru bir tezkere olarak görmüyoruz. Hayır oyu kullanacağız.

Gürsel Tekin (CHP Genel Sekreteri)

Bu bir torba tezkeredir. İçeriği net, anlaşılır değildir. Buradaki, IŞİD ile mücadele değil, başka bir şeydir. CHP olarak müzakere edeceğiz. Kişisel düşüncem, 1 Mart Tezkeresi’nden daha ağırdır. Bunu kabul etmek mümkün değil. 24 saat öncesinden Meclis’e geliyor, saygısızca bir durum.

Ertuğrul Kürkçü (HDP Mersin Milletvekili)


Daha önce her bir ülke için ayrı ayrı çıkarılmış tezkereler, tek bir tezkere içinde toplanmış. Bunun anlamı, Türkiye’nin bir bölgesel müdahale içerisinde olduğudur. Bu bölgesel hakimiyet iddiasının parçasıdır. Suriye’nin, Irak’ın siyasi bütünlüğünün ortadan kalkacağı ve bu ülkelerin paylaşılacağı bir öngörüyü yaratıyor. Yeniden paylaşım hazırlığı olarak görüyorum. IŞİD’in doğrudan doğruya hedef konmadığını, tezkerenin odağının belirsizleştirildiğini düşünüyorum. Bu tezkereyi reddedeceğiz. AKP’li milletvekillerinin 1 Mart’taki duyarlılığı artık yok. Gelişleri itibariyle mazlumdan yana olma tutumundan artık uzaklaşmış, hâkimden, egemenden yana olma fikriyle donanmış gözüküyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!