Opsiyonlar masada

Güncelleme Tarihi:

Opsiyonlar masada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 01:00

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gece MKYK toplantısı ve dün sabah Güneydoğu milletvekilleriyle yaptığı kahvaltıda, Irak ve Suriye tezkeresi için, “Bütün opsiyonlar masamızda” dedi. Tezkerelerin birleştirilmesinin gerekçesini, “Irak ve Suriye’yi bir bütün, birbirini besleyen tek bir sorun olarak görüyoruz” diye açıklayan Davutoğlu, “Tek başına IŞİD ile mücadele IŞİD’i bitirmez, Esad rejimi ortadan kaldırılmadığı sürece IŞİD ile mücadele sonuç getirmez” dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

ÇERÇEVEYİ BİZ BELİRLEYECEĞİZ

“Bu yeni bir tezkere değil, eskinin devamı niteliğinde. Sadece yeni gelişmelere göre güncellenmiştir. Yabancı askerlerin Türkiye’de bulundurulmasına anayasa gereği metinde yer verdik. Evet, başka ülkelerin askerleri de gelecekler ancak bizim belirlediğimiz esas ve hedefler doğrultusunda faaliyet göstermeleri koşuluyla izin veriyoruz. Başkalarının planları, hedefleri doğrultusunda bulunmalarına izin vermiyoruz. Tezkere bütün alternatifler gözönünde bulundurularak hazırlandı.

OLMAZSA OLMAZLAR


Biz PKK’ya bir alan hâkimiyeti sağlamak, bölge bahşetmek için yokuz. IŞİD tehlikesine karşı uluslararası bir koalisyonun parçası olarak bu işin içindeyiz. Kendi planlarımız çerçevesinde IŞİD ile mücadeleye varız. Onun için güvenli bölge, uçuşa yasak bölge olmazsa olmazımızdır diyoruz. Aynı şekilde Esad rejiminin tasfiyesi de dahil, sorunun bütün unsurlarını denklemin içine katacak bir yöntem de bizim için olmazsa olmaz. Bu hassasiyetlerimizi kabul ederlerse, her türlü seçenek masamızda duruyor, gereken her türlü katkıyı sağlarız.

GÖZ DİKENİN GÖZÜ ÇIKARILACAK


IŞİD’i besleyen sadece Esad rejimi değil. IŞİD ve PYD, başından beri Esad rejimiyle doğrudan savaşmadılar, Esad’a karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu bölgede alan kaybedince, IŞİD gelip oraya yerleşti, PYD ile karşı karşıya geldi. Her şeye rağmen biz yine de Kürtlere, ayrım yapmadan herkese kucak açıyoruz. İster IŞİD ister PKK, terör nereden gelirse gelsin Türkiye, bütünlüğüne yönelik her türlü tehdidi tasfiye edecektir. Tezkereyle askerimizi de yetkilendiriyoruz, Türkiye’ye göz dikenin gözünü nasıl çıkaracağımızı da herkes görecek.”

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

Davutoğlu, Süleyman Şah türbesinde görevli personelin IŞİD tarafından rehin alındığı iddialarını da yalanladı. Davutoğlu, “Süleyman Şah türbesinin etrafının sarıldığı, bombalandığı veya personelin rehin alındığı kesinlikle doğru değildir. Personel pozisyonunu koruyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!