Kiralar konusunda flaş gelişme

Güncelleme Tarihi:

Kiralar konusunda flaş gelişme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 00:57

Almanya'da Başbakan Merkel hükümeti hızla artan kiralara karşı yasal önlem getiriyor. Yeni önlem emlakçıları ayaklandırdı, kiracıları ise sevindirdi.

Haberin Devamı

Almanya'da yüksek kira artışına karşı yasal önlem yolda. Başbakan Merkel başkanlığındaki bakanlar kurulu dünkü toplantısında kira artışını önleyecek yasa tasarısı üzerinde anlaştı. Adalet Bakanı Heiko Maas'ın (SPD) hazırladığı yasa tasarısına göre yeni kiralamalarda yapılacak kira artışları semtteki kiraların en fazla yüzde 10 üzerinde olabilir. Yeni inşaat yatırımını engellememek için yeni ve modernize edilen binalar bu uygulamadan muaf tutulacak.

KOMİSYON KİMDEN
Yasa tasarısı emlakçı komisyonuna da yeni bir düzenleme getiriyor. Emlakçılar kim siparişi verirse, komisyonu ondan alacak. Mevcut uygulamaya göre emlakçılar komisyonu genellikle kiracıdan alıyordu. Yeni yasa tasarısına göre siparişi ev sahibi verdiyse, emlakçı komisyonunu kiracı değil, ev sahibi ödeyecek. Emlakçılar ayrıca bir evi birden fazla kişiye sunamayacak. Yasa tasarısı 2015 ilkbaharında yürürlüğe girecek. Tasarının Alman Parlamentosu ve Konseyi'nin onayından geçmesi gerekiyor.

EMLAKÇILAR AYAKTA
Yeni uygulamayla gelir elde edemeyeceğinden korkan emlakçılar yasa taslağına karşı ayaklandı ve anayasa mahkemesine başvuracaklarını açıkladı. Emlakçılar bu durumda ev sahiplerinin masraftan kaçmak için kendilerinin kiracı bulma yoluna gideceği görüşünde. Alman Kiracılar Birliği ise yeni yasa taslağını övdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!