Almanya, Kahramanmaraş’taki Patriotları çeker mi

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Kahramanmaraş’taki Patriotları çeker mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 12:40

Kahramanmaraş’taki patriot füze savunma sisteminde görevli Alman askerler ve teçhizatlar da yıpranma aşamasında. Patriotların görev süresi uzatılacak mı sorusu gündemde.

Haberin Devamı

ALMANYA ordusunda ortaya çıkan sorunlar Kahramanmaraş’taki patriot füze savunma sistemine de uzandı. Türkiye’yi Suriye’den gelebilecek füze saldırısına karşı korumayı amaçlayan Kahramanmaraş’taki patriot füze savunma sisteminde görevli Alman askerlerin, yasaların tersine uzun hizmet yaptıkları belirlendi.

Olay, Alman Savunma Bakanlığı müsteşarlarından Ralf Brauksiepe’nin, Yeşiller Partisi milletvekili Tobias Lindner’in konuyla ilgili soru önergesine yanıtıyla ortaya çıktı. Almanya’daki askeri kurallara göre bir Alman askeri yurtdışında 4 ila 6 ay arasında görev yaptıktan sonra, 20 ay Almanya’da kalarak dinlenmesi gerekiyor. Brauksiepe’nin cevabına göre, Türkiye’de patriot füze savunma sisteminde görevli askerlerin yüzde 28’i iki yurtdışı görevi arasında hakları olan 20 aylık dinlenme süresini tamamlamadan yeniden göreve başlıyor. Çünkü uzman asker eksiği var. Bu uzun görev süresi askerleri yıpratıyor. Yıpranmaya karşı dinlenme seminerleri, bakım hizmetleri ve az yorucu mesai saatleri uygulanıyor.

İKİNCİ SORUN

İkinci sorun ise patriot füze sistemi için üretilen yedek parça eksikliği. Müsteşarın cevabında, “Türkiye’deki patriot birliğinin görevini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için yedek parça dağıtımında bu birliğe öncelik tanınıyor” denildi. Üretilen yedek parçalar, Türkiye’deki patriot birliğine öncelikli olarak gönderildiği için gelecek yıl patriotların görev süresinin uzatılması durumunda Almanya’da eğitim amaçlı kullanılan silah sisteminde yedek parça sıkıntısı yaşanmasından korkuluyor. Alman Meclisi, Türkiye’deki patriotların görev süresini 31 Ocak 2015’e kadar uzattı. Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, mart ayında Kahramanmaraş’ta askeri birliği ziyaretinde, patriotların Suriye sorunu çözülünceye kadar Türkiye’de kalabileceği mesajını vermişti.

ALMANYA KALIR

Hollanda modernize etmek amacıyla patriot füzelerini daha önce çekmişti. Şimdi Almanya da Türkiye’deki patriot sistemini geri çeker mi sorusu gündeme geldi. Siyasi gözlemciler Almanya’nın yanlış bir siyasi sinyal vermemek için patriot sistemini geri çekmesinin zor olduğu, önümüzdeki aylarda Alman Meclisi’nin patriotların süresini yeniden uzatacağı görüşünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!