Gençlik kente hayat veriyor

Güncelleme Tarihi:

Gençlik kente hayat veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 01:35

GEDİZ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İzmir’deki 9 üniversitenin 200 bini bulan nüfusuyla kent ekonomisine yılda en az 3 milyar TL katkı sağladığını açıkladı. İktisat profesörü Çevik, bu tutarın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ESHOT ve İZSU hariç 2014 bütçesi kadar olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İzmir’deki 9 üniversitenin şehir ekonomisine hayat verdiğine dikkat çekti. İktisatçı Prof. Dr. Çevik, kentteki bilim kurumlarının yaklaşık 160 bini öğrenci olmak üzere çalışanlarıyla 200 bin kişilik nüfusa sahip olduğunu kaydetti, "Sadece 160 bin öğrencinin asgari ihtiyaçları için yılda harcadığı minimum toplam tutar 1.5 milyar TL civarında. Buna yatırımları ve diğer harcama kalemlerini de eklerseniz üniversitelerimizin İzmir ekonomisine bir senede sağladığı katkı 3 milyar TL’yi buluyor" dedi.

Gençlik kente hayat veriyor

Prof. Dr. Çevik, bu tutarın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ESHOT ve İZSU hariç 2014 bütçesi kadar olduğunu da dile getirerek şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Üniversiteler sadece eğitim veren; bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunan kurumlar değil. Topluma dinamizm kazandıran ve yeni ufuklar açan, gittikleri yeri kalkındırıp geliştiren kurumlar aynı zamanda. Üniversite demek, kısaca hayat demek. Bunun en çarpıcı örnekleri Anadolu’da yaşanıyor. Küçük bir ilimize kurulan bir üniversite, hızla büyürken, o şehri de büyütüp geliştiriyor. İzmir’deki 9 üniversitemiz de gençlikten aldığı enerji ve güçle kentimizi hem ekonomik hareketlilikle geliştiriyor hem de kültürel anlamda zenginleştiriyor."

DÜNYAYA DA AÇIYOR

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, üniversitelerin İzmir’i sınırların ötesine taşıyıp dünyaya açtığına da işaret ederek, "İzmir, yurtdışında İstanbul, Ankara, Antalya kadar bilinmiyor. EXPO 2015 ve 2020 adaylıkları kentimizin tanınırlığını biraz artırdı, ancak henüz istenen düzeyle değiliz. İzmir’in bu eksikliğini kapatacak kurumlar da üniversiteler olacak. Şu an sadece Gediz Üniversitesi’nde 86 ülkeden gençler 4 yıllık lisans eğitimi görüyor. Diğer üniversitelerin de bu yönde ciddi çalışmaları ve yabancı öğrencileri var. Ayrıca Avrupa Birliği değişim programı Erasmus kapsamında her eğitim döneminde çok sayıda öğrenci geliyor. Birkaç yıl içinde yabancı öğrenci sayısı kartopu gibi büyüyecek, her misafir genç en az 5 öğrencinin gelmesini sağlayacak. Bunun yanında bu öğrencilerin ailelerinin ve yakınlarının İzmir’e gelip gitmesiyle turizm ile ticarette arzu edilen sinerji ortaya çıkacak. İşte o zaman üniversitelerin İzmir’e katkısı daha da üst seviyelere ulaşacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!