Körfez derinleşmezse İzmir biter

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geçen hafta Hürriyet Ege Temsilcisi Deniz Sipahi’ye Körfez’in derinleştirilmesi için hazırlanan projenin iki yıldır ÇED raporu beklediğini söyledi.
İzmir’i binlerce yıldır ayakta tutan en önemli nedenlerden biri ‘Liman Kenti’ özelliğini hiç kaybetmemiş olmasıdır. Bir zamanlar deniz kıyısı olan Bornova, Meles çayı ve Yamanlar’dan gelen nehirlerin getirdikleri millerle dolarak giderek denizden uzaklaşmış. İlk limanlardan Bayraklı’daki Tepekule de bu coğrafi değişimden nasibini alıp, zaman içinde liman özelliğini kaybetmiş. Ne mutlu ki tarih boyunca İzmir Körfezi limanlarını kaybettikçe yerine yenilerini koymayı başarabilmiş.
Halbuki bir zamanlar dünyanın en önemli liman kenti olan Efes, Küçük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonların denizi doldurmasıyla giderek kıyıdan uzaklaşmış ve sonunda yok olup gitmiş. Bugün adeta 3 bin yıl öncesini yaşar gibi hayranlıkla sokaklarında, surların arasında dolaştığımız tarihi kent Efes, liman kenti olduğu için dünyanın en önemli yerlerinden biriydi. Aynı şekilde bugün bir kaç taş antik tiyatrodan ibaret görünen Seferihisar’daki TEOS da bir zamanlar Akdeniz’in en büyük liman kentlerindendi. Bugün ise denizden uzak tarih meraklıları dışında kimsenin uğramadığı bir yer.

Haberin Devamı

Kader iki dudağın arasında
İzmir’i 8.500 yıldan beri ayakta tutup dünyanın en eski kentlerinden biri yapan Körfez’in temizliği, derinliği bu nedenle çok önemli. Her yıl akarsularla gelen taş, toprağın denizi doldurduğu İzmir Körfezi’nin hem geleceğini kurtarmak, hem de suyu derinleştirilerek yeni kuşak gemilerin yanaşabilmesini sağlamak gerek.
Burada söz konusu olan binlerce yıldır ayakta duran bir kentin kaderi. Bu konu siyasilerin kaprislerine, bürokratların iki dudağı arasına sakız olamayacak kadar hassas. Hem iktidar, hem muhalefet partisinin İzmir’i temsil eden vekilleri konunun takipçisi olmak zorunda. Her çabaya rağmen İzmir bataklığa dönerse sorumlularının tarih boyunca lanetle anılacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Yazarın Tüm Yazıları