İşte Almanya'da 1 Ekim değişiklikleri

Güncelleme Tarihi:

İşte Almanyada 1 Ekim değişiklikleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 16:53

Almanya’da 1 Ekim tarihi itibariyle yeni uygulamalar devreye giriyor. Sigortalı çalışanlardan yeni ehliyet alanlara, ev sahiplerinden turistlere kadar çok sayıda kişiyi ilgilendiren yenilikler şöyle:

Haberin Devamı

ESKİ SAĞLIK KARTLARININ SONU
1 Ekim’den itibaren, fotoğraflı yeni sağlık kartlarının uygulaması konusunda geçiş süresi başladı. Fotoğraflı sağlık kartı henüz ellerine ulaşmayanlar, 1 Ocak 2015 tarihine kadar eski sağlık kartlarıyla doktora gidebilecek. Geçiş sürecinin sonunda, eski sağlık kartları geçerlilik süresine bakılmaksızın kullanılamayacak.

ÜRÜN PAKETLERİNİ GERİ ALMA ZORUNLULUĞU KALKIYOR
Almanya’da 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren Paketleme Tüzüğü’nde değişiklik başlayacak. Halen yürürlükte olan ancak uygulanması istenilen sonucu vermeyen konserve kutuları, şampuan şişeleri ve diş macunu tüpleri gibi ürün paketlerini üretici firmaların geri alma zorunluluğu sona erecek.

ÇÖP İŞLERİNDE ASGARİ ÜCRET
1 Ekim’le birlikte çöp (temizlik) işlerinde çalışanlar için Almanya genelinde asgari saat ücreti uygulaması başlıyor. Sektör çalışanları bu tarihten itibaren asgari 8,86 Euro saat ücreti alacak. 24 Haziran 2014 tarihinde yapılan düzenlemeyle sokakların temizlenmesi ve kışın yol bakımı yapan işçiler de aynı saat ücretine tabi olacak.
Uygulamaya göre, Almanya dışındaki ülkelerin firmaları, işçilerini çalışmak için Almanya’ya göndermeleri durumunda da aynı ücreti vermek zorunda kalacaklar. Sektörde 180 bin dolayında çalışan bulunuyor.
1 Ocak 2015 tarihinden itibaren başka sektörler için de 8,50 Euro asgari saat ücreti uygulaması başlayacak. 2016 yılından sonra ise tüm sektörler için 8,50 Euro asgari ücret zorunlu olacak.

Haberin Devamı

GÜNEY AFRİKA’YA SEYAHAT EDEN ÇOCUKLARA SIKI DENETİM
1 Ekim’den itibaren Güney Afrika ülkelerine seyahat eden ve bu ülkelerden Almanya’ya gelenlere sıkı denetim uygulanacak. Seyahat esnasında çocukların uluslararası bir doğum sertifikası ya da ulusal doğum sertifikasının İngilizce çevirisini göstermeleri zorunlu olacak. Yanlarında anne veya babasından birisi olmadan seyahat eden18 yaş altındaki çocuklardan ailelerinin onayını gösteren belge ve ebeveynlerinin pasaportunun fotokopisi istenilecek. Anne ve babası olmayanların ise, yalnız seyahat edebileceklerine dair mahkeme kararını yanlarında bulundurmaları gerekecek.

Haberin Devamı

ELEKTRONİK TAPU KAYDI
Almanya’da yapılan değişiklik gereği, 1 Ekim’den itibaren tapu kayıtlarına elektronik ortamda da ulaşılabilecek. Doğu’da geçerli olan mülk satışıyla ilgili onay süreci basitleştirilerek, izin alınması isteğe bağlı olacak.

AMAZON, SATIŞ PİRİMİNİ YENİDEN DÜZENLEDİ
Almanya’da Amazon şirketi, 1 Ekim’den itibaren kendisine müşteri yönlendirenlere uyguladığı pirim sistemini değiştiriyor. Yeni sistemde puanlama, yapılan satış sayısı üzerinden değil, ürün gruplarına göre gerçekleştirilecek.
Televizyon, akıllı telefon ve tablet satışlarında yüzde bir; bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi ürünlerde yüzde 3; bilgisayar programı, müzik CD’si, DVD, oyun gibi ürünlerde yüzde 5; kitap, araba ve motosiklet yedek parçaları, müzik aletleri, büro malzemeleri, kozmetik ve yiyecek satışlarında ise yüzde 7 pirim uygulaması geçerli olacak.

Haberin Devamı

YENİ EHLİYET BAŞVURULARI
1 Ekim’den itibaren yeni ehliyet için başvuruda bulunanlar, yazılı sınavlara yenilenmiş sorularla girmek zorundalar. 1 Nisan tarihinde sınavlara video görüntülü sorular dâhil edilmişti. Şimdi ise sorular dinamik hale getirildi. Sürücü adayları, trafik kurallarını farklı ortamlara göre yorumlamak ve uygulamak durumunda kalacak. Böylece ehliyet alacakların trafik kurallarını iyice içselleştirmeleri ve her ortamda uygulamaları öngörülüyor.
Ekim ayıyla birlikte eski ehliyet sınavlarından 5 soru çıkartılırken, 9 video görüntülü soru ve 12 adet de geleneksel soru ilave edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!