Mogan’ı kurtaracak beş imza

Güncelleme Tarihi:

Mogan’ı kurtaracak beş imza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2014 01:09

Kirlilik nedeniyle suyun yosun tuttuğu ve balık ölümlerinin yaşandığı Mogan Gölü’nü kurtarılması için hazırlanan eylem planında imzalar atıldı. Üç bakanlık ve iki belediyenin işbirliği içinde olacağı projede çalışmalar 2015’in mart ayında başlayacak.

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet’in kirlilik nedeniyle defalarca manşete taşıdığı Mogan Gölü’nün kurtarılması için ilk adım atıldı. Büyükşehir Belediyesi, Bakanlıklar ve Gölbaşı Belediyesi, Mogan Gölü’nün kurtarılması ve bölgenin daha yaşanabilir bir haline gelebilmesi için ortak protokol imzaladı. Eylem planına göre kış aylarında proje çalışmaları bitirilmesi ve önümüzdeki mart ayında Mogan Gölü’ndeki çalışmaların başlaması öngörülüyor.
Büyükşehir Belediyesi Mogan Park Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen protokol imza törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, ilgili bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

Haberin Devamı

GÖKÇEK: HERKES GÖREVİNİ YAPACAK

Mogan Gölü’nü ‘Ankara’ya büyük bir nimet ve lütuf’ olarak nitelendiren TBMM Başkanı Çiçek, “Bunu korumak lazım. Onu kendi kaderine terk ettiğimiz takdirde önümüzdeki kısa bir süre içerisinde, ‘burada göl var mıydı, yok muydu?’ diye tereddüte düşeceğiz. Halbuki gelecek nesillere miras olarak koruyarak, geliştirmek bizim ortak sorumluluğumuzdadır” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Gölbaşı’nın, Ankara’nın en önemli hayat noktalarından birisi olduğunu söyleyerek “Herkes görevini yapacak ve inşallah 2 sene içerisinde temizlenmiş bir gölü birlikte göreceğiz. Ankara için büyük bir kazanç olacak” şeklinde konuştu. Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ise, “Gölbaşı için, Ankaramız için bir çevre katliamının durdurulması olarak görüyoruz. Şu anda çalışmalar başladı. İnşallah çok iyi olacak” yorumunu yaptı.

7 ANA BAŞLIKLI EYLEM PLANI

İmzalanan protokolle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi’nin işbirliği içerisinde proje hazırlıkları tamamlanarak, mart ayında çalışmalarına başlanacak olan eylem planıyla Mogan Gölü’nün 2 yıl içerisinde daha da yaşanabilir bir bölge haline getirilmesi hedefleniyor. 7 ana başlıkta toplanan eylem planında Bakanlıklar, Büyükşehir ve Gölbaşı belediyelerine görev paylaşımı yapılan toplantıda, gerçekleştirilecek olan çalışmalar şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

*Rüsubat kontrolü, dere ve kanal temizliği
*Göl içi mekanik temizleme ve rehabilitasyon işlemleri
*Havzadaki evsel ve endüstriyel kirliliğin önlenmesi
*Tarımsal kirliliğin önlenmesi
*Ağaçlandırma ve erozyonla mücadele
*Çevre ve alt yapı düzenlemesi
*İzin ve denetim

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!