Nüfus yaşlanıyor, kronik hastalıklar başlayacak

Güncelleme Tarihi:

Nüfus yaşlanıyor, kronik hastalıklar başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 11:04

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan, Türkiye’de yaşam süresinin 76’lara ulaştığını söyleyerek "Yaşlı nüfusumuz giderek artmaya başladı. Türkiye yaşlı bir nüfusa sahip olacak. Dolayısıyla karşımıza sürreal dediğimiz kronik hastalıklar, şeker hastalıkları, kalp damar hastalıkları çıkmaya başlayacak ve bu hastalılarla da mücadele etmemiz gerekiyor.” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, ‘Bulaşıcı Olmayan Hastalıklara yönelik Daha İyi Sonuçlar İçin Sağlık Sistemi Zararları ve Fırsatları’ raporu tanıtım toplantısı yapıldı.

Türk Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan, sunum sonrası gazetecilere raporla ilgili basın açıklaması yaptı. Özkan, raporun karşılarına çıkacak sürreal hastalıkları kontrol etmede ne tür strateji yürütecekleri konusunda fikir vereceğini ifade ederek “Verilen öneriler doğrultusunda nasıl uygulamalar yapacağız, bu anlamda bize yol gösterici rehber olacak. Yaşam süremiz 76’lara ulaştı. Yaşlı nüfusumuz giderek artmaya başladı. Türkiye yaşlı bir nüfusa sahip olacak. Dolayısıyla karşımıza sürreal dediğimiz kronik hastalıklar, şeker hastalıkları, kalp damar hastalıkları çıkmaya başlayacak ve bu hastalılarla da mücadele etmemiz gerekiyor. Mücadele ederken en önemli faktörler hastalık oluşmadan risk faktörleriyle savaşmamız gerekiyor. Bunlar arasında sayabileceğim risk faktörleri sağlıksız beslenme, alkol, fiziksel aktivite yokluğu ya da azlığı diye söyleyebilirim. Türkiye tütünde Dünya Sağlık Örgütü’nün de takdir edeceği yere geldi. Bundan sonra da diğer risk faktörleri için de hedefimiz iyi yerlere çıkmak. Bunlar içinde sağlıksız beslenmeyle ortaya çıkan obezite ile mücadele etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Özkan, toplumun sağlığını sürreal ve kronik hastalıklardan korumak ve kaliteli yaşam için neler yapacaklarıyla ilgili, “İlk olarak risk faktörleriyle savaşacağız. Fiziksel aktivite yapma konusunda toplumumuzun farkındalığını artıracağız. Biz bakanlık olarak her ayın son pazarı yaptığımız ‘sağlık için yürüyüşleri’ bundan sonra her hafta sonu diğer kamu kuruluşlarıyla beraber, sivil toplum kuruluşlarıyla beraber farkındalık yürüyüşlerimiz artıracağız.” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı beslenmeyle ilgili tedbirlerin alınacağını ifade eden Özkan, “Tuz kısıtlamasından tutun da doymamış yağ asitlerinin kısıtlandırılmasına kadar giden yeni faaliyetlerimiz sürüyor.” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK BİR ÇALIŞTAY YAPACAĞIZ”

Çok sektörlü çalışmalar yapacaklarının altını çizen Özkan, “Özel sektörler, kamu kuruluşları konuyla ilgili bütün bölüm ve kesimlerden fikir alarak, uygulamasını da sağlayarak bir şey yapacağız. Örneğin, çok yakında gıda sektörüyle bir çalıştayımız olacak. Onların fikirlerini alarak ortak bir noktaya ulaşarak büyük bir çalıştay yapacağız.” dedi.

“HEDEFİMİZ 2 BİN NÜFUSA BİR AİLE HEKİMLİĞİ”

Özkan, aile hekimliğiyle ilgili şunları söyledi: ”Bir aile hekimliğine şu anda 3 bin 500 nüfus düşüyor, oldukça fazla. Bizim de bu nüfusu düşürmek üzere planımız var. Hedefimiz 2 bin 500 hatta 2 bin nüfusa bir aile hekimliği düşmesini planlıyoruz. Sayıları artıp nüfus azalınca daha iyi çalışacaklarına eminim.”

“BAŞBAKAN'IN KATILACAĞI YÜRÜYÜŞ 13 EKİM’DE”

Özkan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılacağı bir yürüyüşün planlanmasına ilişkin, “3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü, tatile geldiği için 13 Ekim’de Bakanlar Kurulu, Başbakanımızın başkanlığında bir yürüyüş yapacak. Bunun organizasyonunu biz yapacağız. Meclis'e yakın bir yer olacak. Hemen arkasından da illerdeki bürokratlar yürüyüş yapacak. Sanatçılar ve basın mensuplarıyla da bir planımız var.” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!