Kedi ve köpeklere estetik operasyon

Güncelleme Tarihi:

Kedi ve köpeklere estetik operasyon
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 13:37

BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi’nde TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, bilgisayar sistemli fiksatör cihazıyla bacaklarında eğrilik bulunan kedi ve köpeklere estetik operasyon yapılmaya başladı. İlk operasyonda kangal türü bir köpeğin sağ ön bacağındaki eğrilik başarıyla düzeltildi.

Haberin Devamı

Son 2 yıldır ’bilgisayar sistemli fiksatör cihazı’ ile insanlardaki kemik eğriliğini düzeltmede kullanılan yöntemin evcil kedi ve köpeklerde de uygulanması amacıyla MAKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Şengöz Şirin ve ekibi tarafından hazırlanan proje, TÜBİTAK’tan destek aldı. Yaklaşık 360 bin liralık destekle bilgisayar sistemli fiksatör cihazı alınarak, kangal türü bir köpeğe estetik operasyon yapıldı, sağ bacağındaki eğrilik başarıyla düzeltildi.

Kedi ve köpeklere estetik operasyon

’EĞRİLİK SIKINTI YAŞATIYOR’

Son dönemde evcil hayvanlara olan ilgi ve hassasiyetin artmasıyla birlikte bu hayvanların yaşamlarını nitelikli bir şekilde sürdürebilmesinin önem kazandığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özlem Şengöz Şirin, ailenin bir üyesi olarak kabul edilen evcil hayvanların bacaklarındaki eğriliklerin (deformite) sağlıkla birlikte estetik açıdan da kaygı oluşturan bir durum olduğunu aktardı. Bu hayvanların mevcut deformitenin şiddetine bağlı olarak yaşamsal faaliyetlerinde de büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Şirin, bu projeyle deformiteli evcil hayvanlara fayda sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

’DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK’

Bacak eğriliklerinin özellikle kangal türü başta olmak üzere değişik tür köpekler ile kedilerde görüldüğünü vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Şirin, "Bu problem genetik olabildiği gibi yüksekten düşme ya da araba çapması gibi travmalarla da oluşabiliyor" dedi.

Kedi ve köpeklere estetik operasyon

Kemik eğriliklerinin yaklaşık 1 saat süren operasyonun ardından düzelebileceğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Şirin, dünyada yapılmış bu tür bir ameliyat olmadığını söyledi.

Aynı ameliyat için 2 yeni evcil hayvanın sırada beklediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şirin, bu ameliyatları tamamladıktan sonra ortaya çıkacak verileri Dünya Ortopedi Kongresi’nde tıp dünyası ile paylaşacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!