"Maden faciaları, öğrenci tercihlerini etkiledi"

Güncelleme Tarihi:

Maden faciaları, öğrenci tercihlerini etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 12:12

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Ersoy, Anadolu'daki üniversitelerde bulunan maden mühendisliği bölümlerine son yıllarda talebin azaldığını belirtti. Ersoy, "Yaşanan Soma faciası zaten gittikçe azalan bu bölümlere olan talebi, öğrenci tercihlerini daha da etkilediğini düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ersoy, üniversite sınavı ve Dikey Geçiş Sınavı ile bu yıl bölüme 11 öğrencinin kayıt yaptırdığını söyledi. Öğrenci sayısında son 4 yılda ciddi bir düşüş yaşandığını dile getiren Ersoy, bunun da büyük endişe uyandırdığını belirtti.

Anadolu'daki üniversitelerde, gerek akademik kadro gerek laboratuvar konusunda ciddi bir alt yapı olmasına rağmen yeterince öğrencinin tercih etmemesinin handikap oluşturduğunu anlatan Ersoy, şunları söyledi:
"Sadece Afyonkarahisar için değil, İstanbul, Ankara ve İzmir hariç, Anadolu'daki tüm üniversitelerde, maden mühendisliği bölümü olan yerlerde, bu sorun yaşanıyor. Ankara'daki bir toplantıda meslektaşlarımızla bu konuyu görüştük. Kütahya, Eskişehir, Uşak, Adana'da aynı sıkıntı var. Yılların üniversitesi olan Çukurova Üniversitesi'ne 15-20 kişi gelmiş. Konya'da 20 öğrenci var. İkinci öğretimler kapandı, normal öğretimler de yarı yarıya azaldı. İkinci öğretim sadece İzmir'de bulunuyor. Anadolu'daki tüm üniversitelerde bu problem var. Kiminle görüşsek bu konu gündeme geliyor. Biraraya gelip değerlendirme yapmamız lazım. Bu konuda ciddi bir değerlendirme ve inceleme de yapılmalı."

"Gelecekte ne olacağını bilmiyoruz. Bu sene 7 öğrenci geldi, seneye 3 öğrenci gelecek, 3-5 sene sonra neredeyse bölüme öğrenci gelmeyecek" değerlendirmesinde bulunan Ersoy, bu konunun ülkede ciddi bir problem olduğunu vurguladı.

Konunun, dünya genelindeki üniversitelerle de kıyaslanması gerektiğini belirten Ersoy, özellikle yer bilimlerindeki bu sıkıntının acilen ele alınmasını isteyerek, "Bu memleketin maden mühendisine ihtiyacı olmayacak mı? 10-20 sene sonra ne olacak? Bu kadar madenlerimiz var, bunlar çıkartılırken maden mühendisine ihtiyaç olmayacak mı? Bugün devlet çok ciddi yatırım yapıyor. Sürekli sondajlar yapılıyor. Bir ülkenin zenginliği ne kadar yer altı kaynaklarına sahip olduğuyla alakalı bir durum. Dolayısıyla da bu potansiyelimizi değerlendirmeye mecburuz" diye konuştu.

Son zamanlarda yaşanılan maden facialarının da öğrencilerin tercihlerini etkileyebileceğine dikkati çeken Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mayıs ayında yaşanılan büyük facia, bu tür büyük olaylar, kamuoyunu ciddi şekilde etkiliyor. Bir hafta boyunca televizyonlarda sadece madencilik, yer altı madenciliği konuşuldu. Tabii insanlar bunu izliyor, aileler, tercih yapacak öğrenciler izliyor. O haberlere bakınca ne görecek, ciddi bir yaşam riski olan bölüm olarak algılayacak. Belki bunu çok hak eden bir bölüm de değiliz. Haberlere bakarak öğrenci tercihini ona göre yaparsa da olmaz. Bunun negatif bir etki doğurduğu, tercihlerde de etkili olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yaşanan Soma faciası zaten gittikçe azalan bu bölümlere olan talebi, öğrenci tercihlerini daha da etkilediğini düşünüyorum. Bunu da düzeltmek hepimizin vazifesi. Neler yapılabileceği konusunda bölümdeki arkadaşlarla zaman zaman istişare ediyoruz. Seneye ne olacak? Büyük üniversitelerin bu konuda sıkıntısı yok ama Anadolu üniversitelerinin bu derdi var."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!