Ekmek israfını önleme afişleri ders kitaplarında

Güncelleme Tarihi:

Ekmek israfını önleme afişleri ders kitaplarında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 11:49

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) koordinatörlüğünde geçen yıl başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" kapsamında, bu eğitim-öğretim döneminde, 60 ilkokul ve ortaokul ile 35 lise ders kitabının arka kapaklarında uyarıcı ve bilgilendirici mesajlar veren 5 farklı kampanya afişi yer aldı.

Haberin Devamı

Kitapların arka yüzünde farklı rakamlara dayandırılarak israfın boyutu çocuk ve gençlere anlatılırken, 2013'te sağlanan 2,8 milyar liralık tasarrufun arttırılması hedefleniyor.

TMO'dan alınan bilgiye göre, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası, 17 Ocak 2013'te başladı ve birçok kamu kurumu ile kuruluşun katılımı sağlandı.

Bu çerçevede, kampanya görsellerinin okullarda ücretsiz olarak dağıtılacak ders kitaplarının arka kapaklarında ve tablet bilgisayarlarda yer almasıyla ilgili uygulamalara, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın aldığı 31 Temmuz 2013 tarihli kararla başlandı. İlk etapta 2013-2014 öğretim yılında "Bir günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz", "Ekmeğini Emeğini Koru" ifadelerinin yer aldığı mesajlar, fen bilgisi, matematik, İngilizce 5’inci sınıf, İngilizce 2’nci sınıf, biyoloji, fizik, kimya, matematik 9’uncu sınıf kitapları ile 111 farklı açık lise ders kitaplarının arka kapaklarına basıldı.

2014-2015 eğitim-öğretim döneminde ise 60 ilkokul ve ortaokul ile 35 lise olmak üzere toplam 95 ders kitabının arka kapaklarında ekmek israfıyla ilgili uyarıcı ve bilgilendirici mesajlar veren 5 farklı kampanya afişi yer alırken, böylece yaklaşık 15 milyon öğrenciye ulaşılmış oldu.

Kitapların arka yüzlerindeki mesajlarda, "Ülkemizde bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar TL. Bu parayla 80 hastane, 500 okul inşa edilebilir", "Ekmeği çöpe atmayın. Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle 500 okul yapılabilir", "Bir günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz", "Tüketebileceğin kadar al", "Ekmeğinizi israf etmeyin, tasarruf edin" gibi uyarıcı bilgilendirici yazılar yer alıyor.

Erken yaşlarda verilen eğitimin daha kalıcı olduğu hem de çocukların, ailelerinin tutum ve davranışları üzerinde belirleyici oldukları düşünüldüğünde çocuklara ve gençlere verilecek, ekmek israfıyla ne kadar okul, yol, hastane yapılabileceğine dikkat çekilen bilgilerin, ileriye dönük olarak ciddi faydalar doğurması bekleniyor.

Özellikle kampanyanın ardından, 2013'te önceki yıla göre ekmek tüketiminden ve çöpe atılmaktan kurtarılanlarla milli ekonomide sağlanan yıllık 2,8 milyar TL'lik tasarrufun, çocuk ve gençlere ulaşılarak israfı önleme bilincinin küçük yaşlarda oluşmasıyla daha da arttırılması hedefleniyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!