600 yıllık dostluk

Güncelleme Tarihi:

600 yıllık dostluk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2014 08:40

TÜRKİYE-Polonya arasındaki 600 yıllık dostluk, Polonya’dan 1842 yılında gelen göçmenlerin yaşadığı İstanbul’un mesire yeri Polonezköy’de düzenlenen sempozyumla taçlandı. Polonezköylü yerel tarihçi Antoni Dohoda, Polonya’dan gelenlerin asimile değil, entegre olduklarını belirterek, “Polonezköy gelenekleriyle Türk topraklarındaki Polonya’dır. Cenazelerde ve düğünlerde Türkerle hep bir aradayız” dedi.

Haberin Devamı

600 yıllık dostluk
Polonezköy’de düzenlenen ve iki gün süren sempozyuma Emekli Büyükelçi Cemil Karaman, Polonya İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Polonezköy muhtarı Frederik Novvıckı, yurt içi ve yurtdışından gelen bilim adamları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Polonezköy sakinleri katıldı.

Araştırma Görevlisi Özgür Oral’ın yönettiği sempozyumda ilk olarak söz alan Polonezköylü yerel tarihçi Antoni Dohoda, köyün tarihçesi hakkında kısa bilgiler aktardı. “Osmanlı Polonya’nın bölünmesini hiçbir zaman kabul etmedi” dedi.

Ardından Polonezköy eski muhtarı Antoni Wilkoşevski, Polonezköy’ün dünü ve bugününün anlatan tespitlerde bulundu. Pansiyonculuğun, işletmeciliğin, köylerinde 1900’lü yıllarda başladığını belirten Wilkoşevski, bunun kendileri için çok önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu, bu durumun köy turizminin gelişimine katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Polonezköy Muhtarı Frederik Novvick ise şunları söyledi: “1842’de Polonyalıların bulundukları mevkiye yerleşmesiyle başlayan göç ve çoğalmayla bugünkü köy kuruldu. Yıllardır Polonezköy’de yapılan kiraz festivali ve Polonya’da düzenlenen “Türk Günü” etkinlikleri ile, iki ülke arasındaki bağlar daha da güçlendi” dedi.

Polonezköy Eski Muhtarı Daniel Ohostki ise, “Cenazelerimizde hem papaz hem de imam bulunur. Bu bizim için önemlidir” dedi.

POLONEZKÖY TURUYLA BİTTİ

Sempozyumun kapanış programında Türkiye’deki tek Polonya köyü olan ve Polonya kökenli vatandaşların yaşadığı Polonezköy’de kilise, mezarlık, camii, Zosia Teyzenin Anı Evi, Cam Sanat Merkezi, muhtarlık binası gibi Polonezköy’ün tarihi, dini, kültürel mekânları gezildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!