K. Irak, günlük petrol ihracatını 400 bin varile çıkarmayı hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

K. Irak, günlük petrol ihracatını 400 bin varile çıkarmayı hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 00:54

CEYHAN’dan tankerlere yüklenerek, dünyaya açılan Kürt petrolünün alıcıları gizemini korurken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri, “Satışlar artık daha düzenli hale geldi. Sipariş defterimiz full. Yakın gelecekte günlük ihracatımızı 200 binden 400 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi’nin dün gündeme getirip, manşetten verdiği ‘Kürt petrolü devr-i alem’ haberinin yankıları devam ederken, bölgedeki tüm sıkıntılara rağmen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri petrol satışı konusunda kendinden emin gözüküyor. IKBY kaynakları, şu ana kadar Ceyhan’dan 20 tanker yola çıktığının altını çizerek, “Satışlar konusunda bir sıkıntı yok. Bizim siparişiz defterlerimiz doldu” yorumunu yapıyor.

K. Irak, günlük petrol ihracatını 400 bin varile çıkarmayı hedefliyor
KÜRT PETROLÜ DEVR-İ ALEM

HAFTADA 1-2 GEMİ YOLA ÇIKIYOR
Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkilerinin önemli bir ayağını oluşturan enerji alanındaki işbirliği, dün gerçekleşen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani görüşmesinde de ele alındı. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürerken, görüşmeye iki tarafın üst düzey enerji yetkilileri de katıldı. Kuzey Irak’tan boru hattıyla Türkiye’ye gelerek, Ceyhan’da tankerlere yüklenen petrole yönelik ise IKBY kaynakları “Sipariş defterimiz tamamen dolu” yorumunu yaptı. Petrol satışlarının artık daha düzenli hale geldiğini vurgulayan IKBY’ye yakın kaynaklar, “Artık haftada 1-2 tankerin Ceyhan’dan yola çıktığını söylemek yanlış olmaz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

UCUZA SATMIYORUZ
Boru hatlarıyla bugün günlük petrol akışının 200 bin varil civarında seyrettiğini aktaran kaynaklar, “Boru hattının 1 milyon varil petrol taşıyacak kapasitesi var ancak bizde henüz bu kadar üretim yok. Daha çok petrol üretmemiz lazım. Üretimi maksimuma çıkarmak istiyoruz. Yakın gelecekte günlük ihracatı 400 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Petrolü piyasa fiyatlarından daha ucuza sattıkları iddiaları konusunda ise IKBY kaynakları, “Petrolü indirimle satmıyoruz. Uluslar arası fiyatlardan satıyoruz” dedi.

Ceyhan’a satıyoruz sonrasına karışmayız

IKBY kaynaklarına, petrolün alıcılarını sorduğumuzda ise “Biz satışı Ceyhan’da yapıyoruz. Ceyhan’dan çıktıktan sonra nereye gittiğine, kime satıldığına karışmıyoruz” yorumunu yaptı. Diğer yandan, Türkiye ve Irak arasında, ham petrol karşılığı işlenmiş petrol alışverişinin de devam ettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

20 gemi hâlâ gizemini koruyor

HATIRLANACAĞI üzere, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) mayıs ayından bu yana 1.3 milyar dolar değerinde 13 milyon varilin üzerinde ham petrolü Ceyhan’dan 20 gemiye yükledi. Ancak Kürt petrolünün alıcıları henüz resmi olarak açıklanmadı. Petrolü taşıyan tankerler, otomatik tanımlama sistemini (AIS) kapatarak izlenmeyi imkânsız hale getiriyor. Tankerler bazen de AIS cihazını açıp-kapatıyor ve en son görüldüğü noktadan, bambaşka bir konumda tekrar ortaya çıkıyor. Fakat tekrar sistemde görüldüğünde petrol yükünü boşaltmış oluyor. Böylece alıcının kim olduğu takip edilemiyor. Kürt petrolü, uzun süredir IKBY ile Bağdat arasında sorun kaynağı. Hem Irak Merkezi hükümeti, hem IKBY, Kuzey Irak petrolü üzerinde hak iddia ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!