Dolar kritik 2.30 TL sınırına dayandı

Güncelleme Tarihi:

Dolar kritik 2.30 TL sınırına dayandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2014 17:30

Dolar Fed’in ABD faizlerini hızlı artıracağının işaretini vermesinden bugüne hız kesmeden yükseliyor. 15 günde 2.22 TL seviyesinde bulunan dolar 2.29 TL'ye kadar çıktı. Dolar piyasalar kapanmasına yakın 2.2810 TL'ye geriledi.

Haberin Devamı

Piyasalarda dolar fırtınası yeni haftada da hız kesmedi. Haftaya 2.2650 TL ile başlayan dolar dün hız kesmeden yükselerek 2.2890 TL ile 8 ayın rekorunu kırdı.

Dolar piyasalar kapanmasına yakın 2.2810 TL'ye geriledi. Borsa ise 74 bin 605 puandan kapadı.

TL'de günlük değer kaybı yüzde 1'i aşarken dolar fırtınasının bu hafta açıklanacak kritik verilere bağlı olarak devam edeceği, dolarda 2.30 TL seviyesinin üstünün görülebileceği konuşuluyor.


Yaklaşık 15 gündür yaşanan dolar fırtınasına ise en çok ABD rol oynadı. Eylül ayında dolar ağırlıklı olarak Fed ve Amerikan ekonomisinde yaşanan iyileşme ile lira karşsında yaklaşık yüzde 6 değer kazandı.

Doların yükselişinin TL açısından ABD kaynaklı olduğunu gösteren bir başka ölçüt de Kırılgan 5'li olarak adlandırılan ekonomilerin para birimlerinde yaşanan hareketler oldu. Eylül ayında TL dolara karşı en çok değer kaybeden kur olmadı. Brezilya Reali iç politikadaki gelişmeler ve Fed etkisi ile yüzde 7'nin üstünde değer kaybetti. Brezilya'yı değer kaybında, Rus Rublesi, Güney Afrika Rand'ı ve TL takip etti.

Haberin Devamı

Faiz çift haneyi gördü
Doların yükselmesine karşı Merkez Bankası’nın bankalara faiz koridorunun üst sınırından gecelik borçlanma sağlaması ve döviz satım ihalesini 40 milyon dolara çıkarması da henüz çare olamazken, tahvil piyasasında da faizler yukarı çıkıyor. Gösterge 10 yıllık faiz kurdaki yükselişin ardından nisan sonundan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 10.02’yi görerek çift haneye çıktı, günü ise yüzde 10.05’den kapadı.

TÜRKİYE'YE ÖZGÜ DEĞİL
Peki ABD'nin yarattığı bu fırtına daha ne kadar devam edecek. Dolar 29 Ocak'taki 2.39 TL rekoruna tekrar yaklaşacak mı? Uzmanlar rekora yaklaşmayı beklememekle birlikte ABD'de Ağustos ayı istihdam verisi ve Fitch'in Türkiye kredi notu değerlendirmesi gibi kritik dönüm noktalarına dikkat çekerek dolarda yükselişin bir süre daha devam edebileceğine dikkat çekiyor.

Global Yatırım'dan Filiz Özcan'a göre Dolar/TL’deki harekette Türkiye’ye özgü bir durum yok. Doların, global çapta artan talep artışına bağlı değer kazandığını belirten Özcan "Dolar endeksi 4 yılın zirvesini aştı. Bu talep, Fed’in piyasayı faiz artırımına hazırlamaya başlaması ve beklenenden önce faiz artırımı gerçekleşebileceğine ilişkin beklentilerden kaynaklanıyor. ABD’de veriler iyi gelmeye devam ettikçe de bu beklenti güçlenecektir. Dolara talep global çapta olduğu için, Merkez Bankası'nın hamleleri bu hareketin önüne geçemeyecek. Dolar/TL’de 2,30 seviyesine doğru hareketin devam etmesi beklenebilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

DOLARI FED ÜYELERİ DE FRENLEYEMİYOR

Fed üyelerinin Chicago Fed Başkanı Charles Evans faiz artışına başlamadan önce makul bir süre gerektiğini, Haziran 2015'in bir olaslılık olduğunu belirtti. Faiz artırımlarının başlamasının gelecek yıl yaz sonrasına kalmasının da ihtimal dahilinde olduğunu belirten Evans "Fed sonra tekrar düşürmek zorunda kalacaksa faiz artırmak istemez" diye konuştu. Ancak Evans'ın faiz artırımının 2015'te geç bir tarihte olacağını işaret eden bu açıklamalar doları frenleyemedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!